Järfälla kommun bäst i Sverige på farligt avfall

Av tio nominerade kommuner fick Järfälla SAKABs AllFA-pris som bästa kommun på farligt avfall. Vinnaren presenterades den 1 juni på Avfall Sveriges årsmöte i Piteå.
 
– Det är jättekul att Järfälla vann det här priset, säger Ingrid Olsson på SÖRAB. Det sporrar oss och våra andra ägarkommuner att bli bättre på att ta bort det farliga avfallet ur soppåsarna. Den plockanalys vi gjorde nyss visar att det ”bara” finns en halv procent farligt avfall i soppåsarna i SÖRAB-regionen. Men med 100 000 ton soppåsar på ett år innebär det faktiskt 500 000 kilo! Det vill säga 500 000 mjölkpaket med farligt avfall som hamnar i våra soppåsar per år.

Järfälla kommun vann priset för deras omfattande insamlingssystem av farligt avfall för de som bor i villa och lägenhet, hur de informerar om detta och att de tydligt styr mot målen i avfallsplanen.

Insamlingssystemet möjliggör för invånarna att bli av med det farliga avfallet på ett enkelt sätt – även om de inte har tillgång till bil. Alla kan till exempel få hämtning vid bostaden utan särskild avgift, en möjlighet som var revolutionerande när den infördes för snart tio år sedan. Nu är Järfälla på väg att bygga ut systemet ytterligare tillsammans med kommunens fastighetsägare.

Priset är på 100 000 kronor. Pengarna är öronmärkta för ytterligare förbättringar av hanteringen av farligt avfall och en plockanalys på SAKAB (värde 15.000 kronor).

– Nu ska vi använda prispengarna för att minska avfallets farlighet ytterligare – till nytta för alla järfällabor. Med plockanalysen ska vi ytterligare kunna analysera avfallsströmmarna, säger Ann Ljusnefors Norstedt, avfallschef i Järfälla kommun.

Läs mer om tävlingen »
Ann Ljusnefors-Norstedt, avfallschef, och Britt-Marie Rolén, avfallsingenjör Järfälla kommun. Foto: Anna Gradén
Bild: Avfall Sverige

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår