Många kan dra sitt strå till stacken

Planerare, upphandlare, kostansvariga, lärare, politiker, ledningsgrupper, med flera. Många är de nyckelpersoner i kommunerna som har en viktig roll i framtidens hållbara avfallshantering i regionen.

1000 personliga möten med dessa viktiga nyckelpersoner. Det var utmaningen kommunens tjänstemän på avfallssidan antog tillsammans med SÖRAB som ett led i kommunikations-strategin för avfallsplanen. Riktigt ända fram har vi inte nått än, men de möten som genomförts hittills har definitivt gett resultat. 

I Sundbyberg har man t ex träffat kökspersonal från de kommunala förskolorna och skolorna.

– De tyckte att det var väldigt givande bara att få fråga om avfallshanteringen då de omges av mycket avfall i köken. Vi diskuterade producentansvar och matavfallsutsortering. De flesta har börjat utsortering av matavfall och är väldigt nöjda, berättar Nina Isaksen VA- och Avfallschef.

– Vi pratade också om det målet i avfallsplanen som går ut på att minska matsvinnet i de kommunala verksamheterna, fortsätter Nina. Detta är något som de själva är intresserade av att jobba med och delvis också jobbar med idag. Flera av dem har provat att väga matavfallet. Deras slutsatser är att när det är god mat slängs mest matavfall för då tar barnen så mycket de kan på sina tallrikar och sedan orkar de inte äta upp maten. Det har också att göra med hur långa köer det är i matsalen, hur långt från maten man sitter och hur stressigt det är.

I Täby har man, förutom intern personal, träffat en samfällighetsförening om 20 hushåll och informerat generellt om avfallsplanen. Dessutom har man träffat ett 30-tal personer för att diskutera matavfallsinsamling och minskning av avfallsmängden i olika kök.

– Med den interna personalen har jag informerat generellt om avfallsplanen och specifikt de målområden som mötesmålgruppen ansvarar för. Sedan har vi fört en diskussion om vad målgruppen kan bidra med för att nå målet samt problem och hur de skulle kunna lösas, berättar Kristina Magnell, avfallsansvarig i Täby.

Under klämdagen, fredagen i Kristi himmelsfärdshelgen, gav SÖRABs miljö- och utvecklingschef Ingrid Olsson sig ut till Hagby med en bunt på 350 broschyrer om avfallsplanen under armen. I duggregnet knackade hon på folks bilrutor där de stod i kö att få komma upp på återvinningscentralen och bjöd på lite information. Inte riktigt den planerade målgruppen för den s k 1000-utmaningen, men ändock 350 personliga möten. – Det är fantastiskt roligt att träffa folk och prata avfall, säger Ingrid. Några passade på att ställa sorteringsfrågor, vissa lite klurigare än andra. Då fick jag springa upp till personalen på återvinningscentralen och fråga. Utmaningen var att komma ihåg till vilken bil jag skulle med svaret, säger hon och skrattar.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår