Nu blir utsorterat matavfall biogas

Sedan den 1 juni blir utsorterat matavfall från SÖRAB-regionen biogas. Rötning av avfallet har upphandlats fram till utgången av 2012.

Utsorterat matavfall från SÖRAB-kommunerna har tidigare komposterats. I linje med avfallsplanens mål skickas nu istället det insamlade matavfallet till en rötningsanläggning i Uppsala. Där blir det fordonsbränsle i form av biogas samt biogödsel som tillförs åkrarna och sluter kretsloppet.

I dagsläget har fem* av SÖRAB-kommunerna påbörjat utsortering av matavfall från hushållen. I Sollentuna har man hållit på med detta i 15 år. För att kunna skicka sitt utsorterade matavfall till en rötkammare var man tvungna att byta sina majsstärkelsepåsar till papperspåsar. – Projekt byta påsar är nu i hamn, berättar en glad Kristina Sjöblom, renhållningsingenjör på Sollentuna Energi. Samtliga småhus, föreningar/flerbostadshus samt verksamheter har bytt påsar, från majsstärkelse- till papperspåsar. – Nu kan Sollentuna gå över till rötning och biogasproduktion för miljöns skull och det känns jättebra, fortsätter hon.

* Sollentuna, Sundbyberg, Solna, Upplands Väsby och Lidingö
Bild: Avfall Sverige
De nya papperspåsarna i Sollentuna. Bild: Kristina Sjöblom, Sollentuna Energi AB

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår