Tröjor av återvunna plast flaskor i fotbolls-VM

11 juni startade fotbolls VM i Sydafrika.  I ett försök att göra turneringen mer miljövänlig har 9 av de 32 lagen matchtröjor gjorda av 100% återvunnen polyester.

Varje tröja är gjord av upp till åtta återvunna plastflaskor som samlats in på soptippar i Japan och Taiwan. Nike, som tillverkar tröjorna, anger att de är något lättare och håller spelarna svalare och torrare än tidigare tröjor. Även fansen ska få tillgång till dessa återvunna VM-tröjor.  Till tillverkningen av de tröjor som ska gå till försäljning har 13 miljoner plastflaskor använts som råvara, som annars skulle ha hamnat på soptippen. Det ger en materialmängd motsvarande 254 ton och som skulle kunna täcka ytan av 29 fotbollsplaner. Nike anger att energivinsten uppgår till 30 procent jämfört med att använda nyproducerad plast i tröjproduktionen.

De nationer som bär matchtröjor av återvunna plastflaskor är: Brasilien, Holland, Portugal, USA, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland, Serbien och Slovenien.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår