Europa minskar avfallet
i slutet av november

Vecka 47 går en internationell kampanj av stapeln som kallas European Week for Waste Reduction (eller Europa minskar avfallet på svenska). Runtom i Europa, Sverige och SÖRAB-regionen kommer en mängd aktiviteter genomföras för att minska avfallsmängderna.

European Week for Waste Reduction är ett 3-årigt projekt som stöds fram till 2011 av Life+-programmet som är EU:s finansiella instrument för att stödja miljö- och naturbevarande projekt runt om i unionen men även i kringliggande länder.

Avfallsminimering toppar prioriteringen i EU:s avfallshierarki.
Syftet med att lansera en europeisk vecka är:

  • Att öka medvetenheten om strategier för minskning av avfall och om den politik Europeiska unionen och dess medlemsstater för i detta ämne
  • Att främja hållbara åtgärder för minskning av avfall i hela Europa
  • För att belysa det arbete som gjorts av olika aktörer, genom konkreta exempel på minskning av avfall
  • För att uppmuntra till förändringar i beteendet av européerna (konsumtion, produktion) i vardagen

2009 års upplaga mötte en stor succé! Mer än 2.670 åtgärder genomfördes i 14 europeiska länder under kampanj veckan.  I Sverige anmäldes 57 projekt. Samtliga anmälda projekt deltar i European Waste Reduction Awards. Ett av de svenska projekten utsågs förra året till Europas bästa i sin kategori. Det var Eurest Services med 1 258 restauranger och caféer som vägde hur mycket matavfall som slängdes i köket och av gästerna. Mängderna rapporterades till både gäster och personal, och resultatet blev en minskning av matavfallet med 23 % per portion.

DETTA HÄNDER I SÖRAB-REGIONEN UNDER KAMPANJEN

I SÖRAB-regionen kommer sopbilar rulla med information om kampanjen och flertalet kommuner har aktiviteter inplanerade under denna vecka. Aktiviteterna kommer sammanställas på SÖRABs webbsida. Bland annat så kommer tygkassar att delas ut i ett köpcentrum i varje ägarkommun med budskapet ”Våga vägra plastkasse”. Med detta vill vi uppmärksamma att man inte behöver ta en liten påse vid inköp av till exempel en tandkrämstub eller ett par strumpor. Påsen blir oftast ett avfall direkt vid hemkomst. Bättre då att ha en tygkasse med sig som kan användas om och om igen och så har man på så vis bidragit till att minska avfallsmängden!

Strömpilens köpcentrum i Umeå slutade i oktober 2008, som första svenska handelsområde, att ge kunderna kostnadsfria engångspåsar i sällanköpsbutikerna. De ville ta sitt ansvar för miljön med något som de kunde påverka, därför slutade fackhandelsbutikerna helt med plastkassar i oktober 2008 och de hoppas att fler ska följa deras exempel.

De har sammanställt en rapport som översiktligt beskriver utfallet av ”No Plastic Bag”- konverteringen.  Läs om vad kunderna tycker, vad butikerna tycker och vad miljön besparats >>

Förändringen inleddes som ett projekt på ett halvår, men nu efter dess utgång har det inte funnits några som helst tveksamheter. Givetvis blir det permanent. Med andra ord - det har gått bra. Jättebra, skriver Ann Werner, Centrumledare Strömpilen på deras webbsida www.strompilen.se. (På denna webbsida finns också en räknare som visar förbrukade plastpåsar hittills i världen i år)

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår