Insamlingen av trädgårdsavfall kartlagd i kommunerna

Serviceutbudet är stort bland kommunerna, detta visar den nya kartläggningen.

Alla invånare har tillgång till återvinningscentraler, där hushåll själva kan lämna trädgårdsavfall. Dessutom har åtta av nio kommuner fastighetsnära insamling av trädgårdsavfall från villor och sex av nio från flerbostadshus.

Den vanligaste tjänsten för flerbostadshus är hämtning med containers, medan det är mer spritt för villor mellan abonnemang för kärl och budade hämtningar av säckar/buntar/containers. Priserna för kunden skiljer sig mellan kommunerna samt om man betalar som extratjänst eller om det ingår i sophämtningsavgiften. Kartläggningen ska nu kompletteras med hur mycket tjänsterna brukas och vad kommunerna betalar för insamlingssystemet, så att en heltäckande kartläggning kan presenteras.

Trädgårdsavfallet som samlas in i SÖRAB-regionen behandlas på Hagby Återvinningsanläggning i Täby. Grenar och kvistar som är grövre än 1 cm i diameter flisas och blir bränsle till olika värmeverk. Resten av materialet komposteras i långa strängar. Efter knappt ett år blir det färdig jord till försäljning. År 2009 togs sammanlagt ca 29 000 ton trädgårdsavfall emot på Hagby och ca 29 000 ton färdig jord och ca 8 000 ton grönflis såldes.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår