Lönar det sig att sortera ut gamla matrester?

Matavfall innehåller stora mängder energi, som omvandlat till biogas kan ersätta bensin och diesel och minska klimatpåverkan.

Under 2009 sorterade Sollentunaborna ut ca 1700 ton matavfall. Energin i 1000 ton räcker för att driva hela Sollentunas insamling av hushållsavfall (gäller samtliga bilar, även bilar utan biogasdrift idag).  Energin i resterande 700 ton räcker till att försörja ca 60 personbilar under ett år, inklusive de 38 nya biogasbilar som registrerats i Sollentuna under januari -augusti 2010.  Så visst lönar det sig.

Det allra bästa ur miljösynpunkt är förstås att äta upp maten om man ska följa EU:s avfallshierarki, där avfallsminimering är det högsta steget. Men om det blir något över ska det komma till nytta på bästa sätt. Från och med halvårsskiftet 2010 blir allt insamlat matavfall från SÖRAB-regionen biogas och biogödsel. Läs mer om hur det går till här >>(PDF)

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår