Dags att rensa lådor och skåp på gamla elprylar

24-26 september är det Återvinningshelg i hela landet på initiativ av El-kretsen och Avfall Sverige. Syftet är att upplysa allmänheten om vikten av att återvinna sina elprodukter, stora som små. SÖRAB bjuder på dammsugare och kaffe på sina återvinningscentraler under helgen.

Mängden insamlade elektriska prylar ökar stadigt och ligger nu på nästan 17 kilo per person och år. Men en ny rapport som Avfall Sverige tagit fram visar att stora mängder elavfall inte slängs på rätt ställe. Framför allt är det glödlampor och batterier som dumpas i soppåsarna. Ficklampor, klockor, leksaker och andra småprylar förekommer också. Om man räknar in allt elskrot som slängs i fel återvinningskärl innebär det att 12 000 ton elavfall, eller 1,3 kilo per person, varje år slängs på fel ställe.

– Det är allvarligt. Mycket av elavfallet innehåller fortfarande farliga tungmetaller, kvicksilver och kadmium. Om det bränns med hushållssoporna hamnar det i vattnet och luften som vi andas, säger Jessica Christiansen, rådgivare för elavfall på Avfall Sverige.

Varje år köper svenskarna tre miljoner nya mobiler, medan bara en tredjedel så många återvinns. För glödlampor är återvinningsgraden ännu lägre: bara en fjärdedel hamnar i återvinningen. 60 miljoner lampor ”försvinner” bland de övriga soporna – varje år.

– Alla små saker riskerar att hamna i soppåsen. Och många förbrukade apparater blir kvar hemma i någon låda. Det minskar också återvinningen och gör att man måste bryta nya metaller istället, säger Jessica Christiansen.

Hon anser att den främsta lösningen på problemet är att förbättra insamlingssystemet. Många accepterar att åka några kilometer för att dumpa stora kylskåp, spisar och tv-apparater, men det är ”inte realistiskt att kräva att samtliga hushåll ska vara beredda att bege sig till en återvinningscentral för att bli av med smått elavfall”, står det i rapporten.

– Det måste bli mycket, mycket enklare att återvinna. Till exempel handlar det om att placera stationer nära bostäder och livsmedelsbutiker. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår