Svenskar och norrmän källsorterar, danskar släcker lampan

Hela 72 procent av svenskarna källsorterar sitt avfall. Detta enligt Trygg-Hansa som har undersökt vad vi i Norden gör för att skona miljön i vardagen. Både svenskar och norrmän källsorterar helst, medan man i Danmark hellre släcker lampor och snålar på vattnet.

I Sverige vill vi inte välja bort flygresan för miljöns skull, endast var tionde svensk undviker att flyga på semestern eller betalar för att klimatkompensera sin flygresa. Inte heller vill vi betala för ekologiska kläder i någon stor utsträckning, bara 9 procent köper miljövänliga kläder för att skona miljön. Men källsorterar gör vi och det är barnfamiljer som går i främsta ledet, av dem som har barn mellan 10-14 år källsorterar hela 84 procent. Våra norska grannar tänker likadant som oss i Sverige och 75 procent av norrmännen sorterar sitt avfall. 

 – Det känns handfast att källsortera och återvinna och man ser ju resultatet direkt på mängden sopor hemma, säger Johan Eriksson, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa. Intresset för källsortering väcks dessutom långt ner i åldrarna nu när många förskolor har kompost.

Danskar prioriterar annorlunda, där väljer man helst att skona miljön genom att minska förbrukningen av värme, vatten och el i hemmet, exempelvis genom att stänga av stand-by-funktionerna på elektronisk utrustning och att tvätta kläder vid lägre temperaturer. 66 procent av danskarna uppgav att de gör detta för att skona miljön, och källsortering kom på andra plats med 57 procent.

Om undersökningen:

Trygg-Hansa har under april 2010 låtit intervjua 1020 personer i Sverige, 1027 personer i Danmark och 1006 personer i Norge med hjälp av marknadsundersökningsföretaget YouGov. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår