SÖRAB-kommunerna
satsar på skolan

År 2020 ska allt avfall vara rätt sorterat. Ett ganska kaxigt mål som finns i avfallsplanen. SÖRAB med ägarkommuner satsar därför mycket på att sprida sina kunskaper och skolan är en av de viktigaste målgrupperna. Nu lanseras Sophias sopskola och SÖRABs nya skolinformatör är ofta ute i flera skolor varje vecka.

Liselott Henriksson är inte bara kundmottagare på Löt, utan även SÖRABs resurs för att informera om avfall ute i skolorna. Utan att ha marknadsfört denna nya tjänst mer än på SÖRABs hemsida har intresset för att boka en soplektion varit mycket stort bland skolorna. På bara ett halvår har mer än 1300 elever i regionen fått lära sig mer om sopor och återvinning. –Barnen är så intresserade och många är redan insatta i hur man ska sortera, säger Liselott.

Sophias sopskola är ett nytt skolpaket som SÖRAB tillsammans med ägarkommunerna tagit fram för årskurserna F-5. Syftet med materialet är att inspirera fler skolor att sortera sitt avfall samt att undervisa eleverna i avfallsfrågor. Paketet innehåller bl a en ny webbsajt med spel mm (www.soren.nu/sopskolan), en sorteringshjälp med information om hur och varför man ska sortera samt klisterdekaler att sätta på sorteringskärlen. Har klassen haft en soplektion med Liselott får varje elev ett dekalark med sig hem för att klistra på sorteringskärlen hemma.

Varför är det viktigt att avfallet är rätt sorterat?
När avfallet är sorterat på rätt sätt kommer det till nytta. Det finns kvalitetskrav när sopor ska återvinnas, förbrännas eller läggas på soptippen. Många personer har idag inte kunskap om vad som händer med soporna efter att de slängs och vilken nytta sopsortering gör. Vill du veta mer om sopor och nyttan med sortering? Gå in på www.oneplanet.se » 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår