Erfarenheter utbyttes på
Matavfallsforum för
Stockholmsregionen

Ett nätverk för utbyte av erfarenheter kring matavfallsinsamling i Stockholmsregionen har startats på initiativ av SÖRAB-kommunerna Järfälla, Solna och Täby. En första träff hölls i oktober och arrangörerna var mycket nöjda med dagen som gick på tok för snabbt, men det blev det en hel del intressanta diskussioner, enligt Robert Zelena projektledare i Järfälla.

Syftet med nätverket är att byta erfarenheter och tankar kring matavfallssinsamling för att få ännu mera snurr på den i Stockholmsregionen. Vid första träffen diskuterades vad som påverkar anslutningsgraden, kvaliteten och kostnaden.

Synpunkter som kom fram var att det är viktigt att skapa lätthet och tillgänglighet. Det måste vara rätt system för rätt infrastruktur, vilket kan betyda att en kombination av flera olika system bör användas för en och samma kommun. Det politiska stödet är viktigt för att man ska kunna införa systemet, och det är bra om det får visas tydligt i taxan. Men minst lika viktigt är allmänhetens intresse. Här handlar det väldigt mycket om information!

Hur informerar vi då rätt och lätt? Jenny Särnholm från Solna stad berättade om hur man gör i Solna som har 99% flerbostadshus. Hon tipsade bl a om att informationen måste vara lätt och tillgänglig och att det är viktigt att ge återkoppling.

Robert Zelena spann vidare på att berätta hur de informerat villahushåll i Järfälla. En framgångsfaktor för Järfälla är deras miljöambassadörer som rekryterades för att sprida kommunens matavfallsinformation via broschyr men också personliga möten.

Linda Nordin från Täby kommun bjöd på erfarenheter från Storbritannien där kommunerna föredrar att belöna de som gör rätt före att straffa de som gör fel.

Matavfallsforum kommer att hållas minst två gånger per år. Stockholm, Sigtuna och Sundbyberg tog staffetpinnen för att arrangera nästa träff. Denna träff planeras in under våren 2012 och kommer ha fokus på verksamheter.

För mer information om Matavfallsforumet kontakta Ingrid Olsson, SÖRAB - 08-505 804 03 -ingrid.olsson@sorab.se

Järfälla kommuns matavfallsbroschyr

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår