Mer biogas till Stockholmsområdet

På ett biogasting häromveckan redovisade Per Ankersjö från Stockholm stad kommunens planer på att väsentligt och snabbt öka insamlingen av matavfall från dagens 5% till 35-40%. Målet är att öka tillgången till biogas i Stockholm. Visionen är ”ett fossilfritt Stockholm 2050” och då är biogasutvinning ur matavfall en av byggstenarna. För att få in matavfall kommer såväl insamling med bil av fast avfall i kärl, insamling av malet avfall från tankar vid bil samt avfallskvarnar till nätet att vara aktuella.

Stockholm liksom SÖRAB-regionen behandlar idag det fasta matavfallet i Uppsala vattens rötkammare. SÖRAB utreder nu tillsammans med Käppalaverket möjligheterna att samarbeta om behandling och gasproduktion i verkets rötkammare där bildad biogas idag uppgraderas till fordonsbränsle för framförallt regionens bussar.

För SÖRAB är det viktigt att den biogödsel som uppstår i processen kan nyttiggöras på produktiv mark. Det är först då som vi får en återvinning av matavfallet och biogasen får vi så att säga på köpet.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår