Miljöministern kräver bättre
återvinningssystem för lågenergilampor

200 000 lågenergilampor innehållande kvicksilver slängs felaktigt varje år i glasreturen rapporterade Svenska Dagbladet i november. Med anledning av detta kallade miljöminister Lena Ek branschrepresentanter, som t ex Avfall Sverige och El-Kretsen, till ett möte i mitten av december. Där konstaterades att producenterna och kommunerna måste ta fram ett bättre system för återvinning av lågenergilamporna.

Förutom att de uttjänta lamporna försvårar återvinningsprocessen av glaset så läcker kvicksilver ut i luften under hanteringen när de slängs tillsammans med glasförpackningar på en återvinningsstation. Kvicksilver som sedan sprids i naturen och kan omvandlas till metylkvicksilver som bland annat kan ge fosterskador om man äter för mycket av vissa fisksorter.

Näringslivet har ett lagstadgat ansvar att se till att den elektronik som de säljer i Sverige återvinns. El-Kretsen bildades av näringslivet 2001 för att ta detta ansvar. Det gör El-Kretsen genom att tillhandahålla ett rikstäckande insamlingssystem för elprodukter, samt att förse kommunerna med information om återvinning av farligt avfall, däribland lampor. Kommunerna ansvarar i sin tur för att informera sina invånare om var vardagselektroniken ska lämnas.

El-Kretsen meddelar i ett uttalande på sin hemsida att år 2010 återvanns 14,3 miljoner lampor med kvicksilver i, däribland lågenergilampor. Att 200 000 lågenergilampor läggs i glasåtervinningen under ett år anses vara allvarligt och måste naturligtvis åtgärdas. För att öka insamlingen av just lampor med kvicksilver och öka möjligheten att dessa återvinns på rätt sätt, kommer El-Kretsen bl a att tillsammans med Svensk Glasåtervinning förbättra skyltningen vid återvinningsstationer och behållare för glasåtervinning för att informera om att lågenergilampor inte ska lämnas där. Man kommer också att via kontakt med Avfall Sverige se över hur informationen till kommunerna kan förbättras så att de i sin tur kan informera sina invånare bättre.

Det är mycket viktigt att lågenergilampor och andra ljuskällor hamnar rätt i återvinningen. På SÖRABs ÅVC:er kan du lämna lågenergilampor, glödlampor och lysrör. Vissa kommuner erbjuder eventuellt även andra insamlingssystem. Titta på din kommuns hemsida.

Sorteringsguiden Sören ger tips kring hantering av lågenergilampor »

Läs mer på Svenska Dagbladet ”Förbättrad återvinning krav från Ek”:

Läs mer på Sveriges Radio Nyheter/Ekot ”Brister i återvinningen av lågenergilampor”:
Miljöministern kräver bättre återvinningssystem för lågenergilampor

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår