Över 7 000 aktiviteter i Europa under minska avfallet-veckan

I år deltog 20 EU-länder i projektet ”Europa minskar avfallet” och i hela Europa arrangerades över 7 000 aktiviteter under veckan, varav 200 aktiviteter i Sverige. I SÖRAB-regionen hade bl a några bibliotek utställningar med böcker på temat återvinning/återbruk och många skolor jobbar med att minska matsvinnet.

Bland de svenska projekten var återanvändning ett återkommande tema. Värmlandskommunerna samlade sina aktiviteter under den gemensamma devisen ”Mer jul – mindre sopor” och på återvinningscentraler i Skåne bland annat, hölls loppis där intäkterna gick till välgörande ändamål. Kommunerna i Def Waste återkom med sitt klimatsmarta presentkort, som lanserades i fjol. I stället för varor kan presentkortet bytas mot tjänster.

Flest deltagare drog dock skolornas olika projekt för att minska matsvinnet.  Mängder av skolor från Lund i söder till Umeå i norr, och även i SÖRAB-regionen, har fokuserat på att kasta så lite mat som möjligt i skolmatsalarna.

Arbetet för att minska avfallet är inte slut i och med årets projekt. ”Europa minskar avfallet”, återkommer i ny tappning nästa år.

Läs mer om de olika aktiviteterna på minskaavfallet.se.

På Sörens websajt finns en lista över aktiviteter i syfte att minska avfallet i SÖRAB-regionen.
Utställning Upplands väsby bibliotek
Utställning Lidingö bibliotek
Sollentuna Energi höll seminarier för personal inom skolor och förskolor för erfarenhetsutbyte och goda exempel kring matavfall.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår