Sortera rätt och anmäl
nedskräpning med mobilen

Det har dykt upp en hel del ”skräp-appar” för smartphones sista tiden. Med dessa kan du bland annat kolla hur du ska sortera ditt avfall och vart du ska lämna det.  SÖRAB håller inte på att ta fram någon egen app i dagsläget, men har däremot nyligen mobilanpassat hemsidan.

- Vi ser på statistiken att en femtedel av de som surfar in på vår webbplats kommer från mobila enheter, berättar Beatrice Tjärnhell webbansvarig på SÖRAB. Vi ville förenkla gränssnittet för dessa genom att lyfta fram de rubriker som besöks mest. Surfar du in på www.sorab.se via webbläsaren i din smartphone kommer du automatiskt till en mobilanpassad startsida. Mobilversionen kommer att utvecklas mer under 2012.

Några exempel på ”skräp- appar”

SITA har lanserat mobilappen ”Källsortera” som hjälper både privatpersoner och företag att sortera rätt. Dessutom visar den klimatnyttan av återvinningen för varje förpackning.

Källsorteringsapplikationen kan användas av både privatpersoner och företag. För privatpersoner visar den närmaste återvinningsstation och vad du kan sortera där. För företag i branscherna bygg och kontor visar den hur deras sopor bör sorteras. Så här i jultider kan man även finna information om julspecifika sopor. Applikationen ”Källsortera” finns tillgänglig för Iphone och Android.

El-Kretsen har tagit fram appen ”Återvinn” som innehåller fakta om elavfall, ljuskällor, batterier och du kan söka efter närmsta avlämningsställe för dessa produkter.

Håll Sverige Rent gör med sin nya app det enkelt för allmänheten att bidra till att bekämpa nedskräpningen. Med deras mobilapplikation kan mobilanvändare hjälpa till att kartlägga och i slutändan få bort skrotbilar, överfulla papperskorgar, illegala soptippar och annan nedskräpning. Med denna app kan man fotografera och kategorisera ett föremål som med hjälp av mobiltelefonens GPS-funktion samtidigt taggas på en karta. En rapport skapas, som i dagsläget används för att kartlägga skräpet och som i förlängningen även kan leda till att skräpet tas bort genom att rapporten hamnar i kommunens ärendehanteringssystem.

Södertälje var i oktober först ut att koppla appen till sitt åtgärdsled. Det innebär att ett meddelande som skickas iväg via appen hamnar i kommunens interna system, där en tjänsteman tar hand om ärendet och ser till att skräpet tas bort. De rapporter som skickas in i kommuner som ännu inte kopplat sitt ärendehanteringssystem till appen hamnar hos Håll Sverige Rent, som använder dem för att kartlägga nedskräpningssituationen i landet. Därför är alla rapporter som skickas in värdefulla säger Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Mobilappen fungerar i dag på Iphones och på smartphones med Android.

Stockholm stad planerar att lansera en egen ”skräp-app”. I förslaget till budget för Stockholm 2012 har Kristdemokraterna fått igenom ett förslag om att staden ska ta fram en särskild applikation för smartphones som gör det enkelt att anmäla nedskräpning.

- Jag välkomnar att staden tar krafttag mot nedskräpning. Jag har aktivt drivit frågan om en renare stad och föreslagit flera åtgärder. En av dem är införandet av en applikation på smartphones där man kan felanmäla exempelvis överfulla papperskorgar, hål i gator eller nedklottrade fasader. Det är en seger att detta har skrivits in i budgeten och därmed kommer att genomföras, säger Erik Slottner (kd).

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår