Stora vinster vid
återanvändning av textilier

Mellan år 2000 och 2008 ökade textilförsäljningen i Sverige med 40 procent. Men värdet av varorna var konstant eftersom kläder blir allt billigare. Detta leder i sin tur till att vi slänger allt mer textilier i stället för att se till att de återanvänds eller återvinns. Textilprodukter har en stor miljöpåverkan under sin livscykel varför återanvändning och återvinning kan ge stora miljövinster.

Textilavfall är ett prioriterat område i den nationella avfallsplanen. Avfall Sverige och Naturvårdsverket arrangerade därför ett gemensamt seminarium om textilavfall och återanvändning av textilier den 24 november. Under det innehållsrika och välbesökta seminariet presenterades olika skäl till varför återanvändning av textilier är så viktigt ur klimat- och miljösynpunkt. Exempelvis genererar 1 kilo textilier 15 kilo CO2.

Anneli Forslin från Umeå universitet presenterade delar av sitt examensarbete om att förebygga textilavfall på sjukhus. Hon har sett hur mycket som slängs i onödan. De flesta textilier slängs inte för att de är slitna, utan för att de fått fläckar och hål. Exempelvis orsakar glömda föremål i rockarnas fickor skador på textilierna vid tvätt så de måste slängas. Detta avfall kan reduceras genom bättre rutiner att tömma fickor på skärande eller stickande material som orsakar hål och läckande pennor som ger fläckar.

SÖRAB har sedan många år ett samarbete med Erikshjälpen/Human Bridge. På samtliga återvinningscentraler finns insamlingsbehållare för kläder, skor och hushållstextilier. En viss mängd av de inlämnade textilierna sorteras ut och används för försäljning i Human Bridges second hand-butiker i Sverige. Övrigt material pressas i balar eller packas i säckar för utskick till projekt runtom i världen. De textilier som Human Bridge inte behöver i de direkta biståndsinsatserna används till att generera intäkter som kan bidra till att täcka en del av deras hanterings- och fraktkostnader för verksamheten.

Läs mer om Textilavfall på Naturvårdsverkets hemsida.
Läs mer om Human Bridges verksamhet.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår