Barnfamiljer kastar
mat för tusenlappar

Under den senaste tiden har matsvinnet blivit mycket uppmärksammat i media. Uppmärksamheten har fått fler svenskar att ändra beteende kring sitt sätt att hantera mat.

DN skriver att en barnfamilj slänger mat för flera tusenlappar varje år. Produktionen av bortkastad mat ger samma miljöpåverkan som utsläppen från uppskattningsvis 700.000 svenska bilar. Varje år hamnar nästan en miljon ton kött, frukt och grönt i soporna – Mat som hade gått att äta.
-Att ta vara på maten är ett enkelt sätt att både spara pengar och värna om miljön, säger Louise Ungerth, chef för konsument och miljö inom Konsumentföreningen i Stockholm.

Läs hela artikeln i DN »

Konsumentförening Stockholm (KfS) har nyligen genomfört en attitydundersökning som visar att diskussionen om att vi slänger mycket mat i onödan har väckt uppseende och fått svenskarna att ändra beteende. 14 procent uppger att de slänger mindre mat nu jämfört med vad de gjorde innan debatten startade för ett par år sedan. Förra året var den siffran 10 procent. KfS lanserar nu en skruvad filmkampanj, ämnad för sociala medier, för att få ännu fler att slänga mindre mat.

Läs mer på KfS webbsida »

Plast- & Kemiföretagen ger sig in i matavfallsdebatten och menar att bättre förpackningar minskar matsvinnet. En bra förpackning ökar hållbarheten på livsmedel och därmed minskar livsmedelsspillet. Då minskar också den totala miljöpåverkan eftersom livsmedelsproduktionen har betydligt större påverkan på miljön än vad förpackningarna i sig har, skriver man i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet »

Miljöminister Andreas Carlgren har föreslagit att regeringen ska:

  • Utveckla en handlingsplan för att minska matsvinnet, med mål att minska mat som slängs med 20% till 2015.
  • Låta det offentliga visa vägen, med mål att halvera matsvinnet i skolor och äldreomsorg till 2015
  • Sätta målet att minst hälften av all mat som slängs ska rötas till biogas eller komposteras.

     

Läs hela rapporten ”Mer svensk mat räddar miljön” »

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår