Nordiska museet ställer ut sopor under 2011

I raden av utställningar på Nordiska Museet som väcker känslor, efter Tvättstugan kommer Sopor som öppnar den 18/2 2011. Sopor är en tankeväckande utställning om att spara och slänga, om vad sopor egentligen är och vad vi känner inför dem - om nostalgi, minnen, osäkerhet, våndor och motvilja. Och om hur det var för länge sen, när nästan ingenting blev sopor.

Varje person i Sverige ger upphov till nästan ett halvt ton sopor varje år. Sopor tar en stor plats i våra liv. Vi tvingas handskas med dem dagligen. Vad ska slängas i sophinken och vad ska till återvinningen? Våra hem svämmar över av prylar och då och då måste vi rensa ut. Vad ska sparas och vad ska slängas, skänkas, säljas? Och vad är egentligen en sopa? Mycket av det vi gör oss av med är varken trasigt eller obrukbart. Vi har bara tröttnat, eller så har vi helt enkelt inte plats. Soporna väcker ofta känslor, de kan vara avslöjande och till och med pinsamma. I utställningen berättas om människors känslor inför sina sopor, hur vi lever med dem.

För 150 år sedan var konsumtionstakten lägre och soporna ingick i ett naturligt kretslopp. I utställningen finns föremål som berättar om att nästan ingenting blev sopor förr – lappade och lagade kläder som till slut blev isolering i timmerväggen, eller dambindan sydd av en utsliten skjorta och fylld med trasor. Återbruk har varit det normala, historiskt sett. Men även i dag kan våra sopor vara med ett varv till. 40 000 ton kläder samlas in av olika organisationer varje år, och på köp och sälj-sajten Blocket finns ständigt omkring 600 000 annonser ute. Det som är skräp för någon kan vara värdefullt för någon annan.

Nordiska museet samlar på saker som annars kanske hade blivit sopor. Sakerna är minnen
som berättar om hur vi levt och bott i Sverige från 1500-talet fram till idag.

Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. I samlingarna finns över 1,5 miljoner föremål - det minsta en knappnål och det största, en brandbil.
Läs mer om varför Nordiska museet samlar på saker.

Utställningen pågår 18/2-11 - 25/9-11.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår