Succé för Gröna linjen i Täby

Tjänsten Gröna Linjen har funnits några år i Täby, precis som i de åtta andra SÖRAB-anslutna norrortskommunerna. Genom särskild information och stöd från kommunen så har nu tjänsten kommit igång på allvar.

Bland de 30 nya kunderna under år 2010 syns både skolor, omsorgsverksamheter, hotell och mataffärer. Mängden matavfall som samlats in i Täby har ökat från 7,8 ton 2009 till 147,8 ton 2010. Matavfallet rötas i Uppsala och blir biogas. Den insamlade mängden motsvarar nästan 150 MWh biogasenergi, vilket man skulle kunna köra en biogasbil över 22 000 mil på.

Insatsen för företagen är att de sorterar ut matavfallet så att det rötas och blir biogas istället för att det går i de vanliga soporna. De betalar lika mycket som tidigare, men för många innebär sorteringen i förlängningen att sopmängderna minskar. Alltså gynnar det både miljön och plånboken.

På Byleskolan producerar man 300 portioner mat om dagen, hanterar fruktskal från fem fritidsavdelningar och där är både skolledningen och husmor i köket nöjda. Sedan tidigare sorterar de frukt- och matavfall men är nu mycket glada att äntligen kunna återvinna det tillsammans så att det blir biogas.

- Det har fungerat jättebra hittills. Matavfallet är mer lättarbetat nu eftersom vi samlar allt organiskt tillsammans. Barnen är väldigt noggranna och vi har inga problem med felsortering, säger husmor Annika.

En förutsättning för att sortera förpackningar och avfall är att fastighetsägaren är med på förändringen, dels för att det kanske ingår i hyran och dels för att avfallsutrymmet kan behöva ändras. Kommunens fastighetsförvaltning trodde inledningsvis att det skulle bli svårt med logistiken i t ex Byleskolan.

- Vi låter sorteringen i våra fastigheter växa i den takt som är möjlig när vi bygger om i fastigheterna. Gröna linjen har gett oss en extra knuff, liksom det positiva mottagandet ute bland personalen och barnen, säger fastighetsförvaltare Joakim Grönlund på kommunen.

- Stöttningen från kommunen har varit bra och vi sorterar även returpapper, kartong, elektronik och lampor, säger skolintendent Desirée Widman på Byleskolan som i augusti 2010 blev certifierade med Grön flagg av Håll Sverige Rent.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår