Väsbybornas matavfall kan
driva en sopbil under ett år

Upplands Väsby startade sin matavfallsinsamling från hushåll på hösten 2009. Insamlingen har införts successivt i kommunen och bygger på frivillighet. – Det är kul att flera Upplands Väsby-bor är intresserad av att sortera ut sitt matavfall, men vi hoppas på att flera vill vara med, säger Beata Wall Aronsson, avfallsingenjör i kommunen.

Under 2010 samlade Upplands Väsby kommun in 114 ton matavfall från hushållen. Den mängden insamlat matavfall gör att man kan producera gas som räcker att driva en sopbil under ett helt år. Sopbilarna som samlar in hushållsavfall i Upplands Väsby drivs med biogas enligt krav i kommunens upphandling av insamlingsentreprenör.

Genom Gröna linjen har även 201 ton matavfall samlats in från verksamheter. 40 verksamheter är anslutna idag. Skolor och förskolor utgör majoriteten.

Matavfallet lastas om på Hagby tillsammans med övrigt matavfall från SÖRAB-regionen och blir biogas och biogödsel i rötkammaren i Uppsala.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår