Mobil återvinningscentral
testas i regionen

I jakten på nya insamlingstjänster för att underlätta för kommuninvånarna att bli av med sitt avfall har SÖRAB, på uppdrag av ägarkommunerna, införskaffat en container och inrett den som en ÅVC i miniatyr.

Tanken med ÅVC-containern är att bostadsrätts-föreningar/fastighetsägare ska kunna hyra den och få den transporterad till fastigheten där den ställs upp bemannad under viss tid. SÖRAB håller på att ta fram ett bokningssystem på webben för att underlätta den administrativa hanteringen.

Tre av SÖRABs ägarkommuner har visat intresse för denna typ av insamling. Sundbyberg har redan haft den ute vid ett tillfälle. Täby kommer börja marknadsföra denna tjänst under hösten och Solna står i startgroparna.

- Jag upplevde det som om besökarna var positiva till containern, säger Annlie Bivén, avfallsingenjör i Sundbybergs stad. Hon berättar att det var totalt mellan 25-35 besök under de två timmarna containern stod på plats.
Följande mängder slängdes då i respektive fraktion:

  • Brännbart , 60 kg
  • Obrännbart , 10 kg uppskattad vikt, krossat glas
  • Metall , 40 kg
  • Textilier, 20 kg
  • Elektronik , 20 kg
  • Småbatterier, 1 kg  uppskattad vikt

- Besökarna var väldigt positiva till att de även kunde lämna el-avfall här, fortsätter Bivén. Något man inte kunnat göra i de tidigare containrarna som fastighetsägaren ställt upp.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår