Kritik mot matavfallskvarnar

Matavfallskvarnar som mal ner matrester så att de åker i avloppet, har blivit allt mer vanliga i de svenska köken. Men Naturvårdsverket vill inte att fler hushåll ska hoppa på trenden.

Det blir bara hälften så mycket biogas av matavfallet om det går via avloppet än om det skulle samlas in och rötas separat. När det hamnar i reningsverken via avloppet renas även kvävet bort. Det är ett av de näringsämnen som är bra att återföra till åkrarna där slammet sprids. Dessutom blandas matavfallet som går genom avfallskvarnarna med allt det andra som hamnar i avloppen och sådant vill lantbrukarna inte ha på åkrarna menar Naturvårdsverket.

Läs hela artikeln och lyssna på radioinslag (Sveriges Radio) »

Resultatet av SÖRABs och Käppalaförbundets BOA-utredning (Biologisk behandling av Organiskt avfall med hjälp av Avfallskvarnar) var också att scenariot med central förbehandling var det som lämpade sig bäst för att uppnå det nationella målet att 35 % av allt matavfall ska behandlas biologiskt. Dessutom visade det sig att det även passade sig bäst ur flera olika hållbarhets- och lämplighetsperspektiv (Käppala/SÖRAB, 2009, Läs mer om BOA »).

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår