Minska avfallet med hela Europa
i november – här får du idéerna

Hela världen står inför den stora utmaningen att hantera de ständigt ökande avfallsmängderna. Stora åtgärder krävs för att minska mängden avfall och minska halterna av skadliga ämnen i avfallet. Därför startades det treåriga projektet "Europa minskar avfallet" av EU-kommissionen och projektet stöds av programmet LIFE+. Projektet hade premiär 2009 och kommer i år att äga rum 19-27 november.

År 2012 ska minst 10 procent fler invånare än 2009 göra medvetna val med syfte att minska avfallsmängden i SÖRAB-kommunerna. Projektet Europa minskar avfallet har varit en självklar del i att jobba mot detta mål.

En arbetsgrupp för avfallsminimering och ökat återbruk har tidigt under hösten skickat ut ett brev till SÖRAB-kommunerna att vidarebefordra till sina respektive verksamheter. Brevet syftar till att väcka intresse hos verksamheterna att delta i kampanjveckan och ger några tips på vad man skulle kunna göra:

 • Arbeta med återbruk i slöjden.
  - Ex. syslöjd, tag med ett plagg och laga detta, sätt i ny knapp, eller varför inte sy ett nytt plagg av något gammalt som ligger och skräpar i garderoben.
  - Ex. träslöjd, tag med en trasig möbel/sak och laga eller fixa denna i slöjden.
 • Utställning av böcker på biblioteket t ex om hur man lagar saker, gör nytt av gammalt, lagar mat av rester.
 • Ha en leksaksbytardag i förskolan/skolan. Kom dit med något du tröttnat på och byt till dig något nytt som någon annan har tröttnat på.
 • Anordna en loppis.
 • Starta upp ett Återbruk.
 • Temavecka i skolan – använd gärna SÖRABs skolmaterial för idéer (www.oneplanet.se och www.sorab.se/skola)
 • Minska mängden mat som slängs. (Läs mer på www.mindrematsvinn.nu för tips och inspiration)
  - Ex. anordna tävlingar för elever vem som slänger minst matavfall.
  - Ex. i kemin/biologin, vad händer när mat blir dålig? Hur kan man förhindra det?
  - Ex, hemkunskap. Laga ihop något gott på matrester.

En Täbyskola vann nyligen Amicas tävling ”Mata inte sopmonstret” som gick ut på att minska matsvinnet i skolrestaurangen så mycket som bara möjligt under två veckor. 54 procent. Så mycket lyckades eleverna på Rösjöskolan i Täby minska svinnet. Tid och engagemang är de viktigaste faktorerna för att minska matsvinnet i skolrestaurangen var slutsatsen efter tävlingen.

Läs artikel med tips hur man minskar matsvinn i skolmatsalen »

Ytterligare tips kan man hitta i en exempelsamling framtagen av IVL och finansierad av Avfall Sverige och Naturvårdsverket. I exempelsamlingen ska kommuner få konkreta tips på hur de kan arbeta med att förebygga avfall i den egna kommunen. Olika framgångsrika befintliga projekt beskrivs både i och utanför Sverige. ”Goda exempel på förebyggande av avfall för kommuner”.


Läs mer om avfallsminskning på Naturvårdsverkets webplats »

Läs mer om Europa minskar avfallet »
Sorteringsguiden Sören har också en hel del tips på hur du minskar avfallet »

Bokutställning på Vallentuna Bibliotek under EMA 2010

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår