Danderyd satsar på mindre
matsvinn och mer biogas

Att slänga mat som hade kunnat ätas upp är ett enormt och onödigt slöseri med både pengar och miljö. Danderyds kommun satsar nu på att minska svinnet, men också på att få in mer matavfall till biogasproduktion.

Danderyds kommun har startat ett projekt för att minska mängden matsvinn i de offentliga köken. Hittills har de hållit i två utbildningstillfällen för kökspersonal och kommer att arrangera en svinntävling för förskolorna i kommunen för att komplettera Matsalskampen som gäller för alla grundskolor i hela SÖRAB-regionen. Syftet med projektet är att samtliga kommunala storkök ska hitta rutiner för, och aktivt arbeta med, att få ned mängden matsvinn i verksamheten.
Läs mer om tävlingen på Danderyd kommuns webbsida »

Det bästa man kan göra för miljön är naturligtvis att äta upp maten. Det blir dock alltid rester kvar i form av skal och blast etc. Detta avfall vill vi gärna samla in separat och göra biogas och biogödsel av. Sedan kommunfullmäktige har fattat beslut om ny avfallstaxa har över 50 nya verksamheter i Danderyd anslutit sig till Gröna linjen och börjat sortera ut matavfall till biogasproduktion.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår