Tips för att du ska slippa slänga
julens sopor i galen tunna

Under julhelgen uppstår mycket avfall. Har du koll på vad som absolut inte får hamna i soppåsen eller vilka resurser dina sopor kan vara om de återvinns?

Trasig julgransbelysning och lampor från elljusstakar eller luciakronor är exempel på el-avfall, som inte ska hamna i soppåsen. Där passar inte lampor och lysrör heller. Och om tomten kom med en ny mobil ska den gamla lämnas till återvinning, den är guld värd! Genom att återvinna el-avfall som mobiltelefoner och annat elektronikskrot bidrar man till en hållbarare användning av ändliga resurser. Metaller kan användas många gånger om och man slipper bryta nya, därmed undviker man en stor miljöpåverkan. Alla oanvända mobiltelefoner, som ligger och samlar damm i byrålådorna och inte lämnats till återvinning än, innehåller sammanlagt bland annat 160 kilo guld, 700 kilo silver och 56 ton koppar.

El-avfall och farligt avfall som hamnar i galen tunna kan ställa till problem i miljön. Överlag är invånarna i SÖRAB-regionen duktiga på att inte slänga sådant i soppåsen. Årets plockanayls indikerar dock att det hamnar ca 600 kilo el-avfall och farligt avfall i soptunnorna i SÖRAB-regionen varje år. 600 kilo som innehåller bly, kvicksilver, kadmium och andra läskiga ämnen. Hjälp oss ta rätt på det här – varje gram betyder mycket för miljön! Lämna detta till kommunens insamling för farligt avfall eller på en återvinningscentral.

Annat avfall som uppstår i mängder under julen är ju matavfall när vi inte orkat äta upp allt från våra dignande julbord samt emballage och papper från julklappshögen. Eller har du kanske handlat julklappar som inte ger upphov till så mycket avfall i år? Upplevelser och tjänster är ofta uppskattade klappar och på sajten Goda julklappstips (www.godajulklappstips.se) finns flera välgörenhetsorganisationer samlade där du kan hitta gåvor som gör gott för någon annan. 

Vill du ha hjälp med att beräkna mängden mat till julbordet, kan vi tipsa om Konsumentföreningens Stockholms portionsguide för julbord »

Om du ändå står där med en hög julklappspapper och kartonger på julaftonskvällen så ska detta läggas i samma behållare på en återvinningsstation. Julklappspapper sorteras alltså som pappersförpackning (tillsammans med kartong) och inte som ofta sker, i behållarna för tidningar. Pappersförpackningar och tidningar återvinns vid skilda pappersbruk som är specialiserade för olika typer av papperskvalitéer. Ta bort snören från julklappspapperet och släng dem i soppåsen!

Platta till kartonger och andra pappersförpackningar så mycket som möjligt. Stoppa in små förpackningar i stora. På så sätt får mer plats i behållaren för pappersförpackningar och den kan ta emot alla extra förpackningar som det blir vid jul. Plocka bort frigoliten som skyddar varan i kartongen, den sorteras som plastförpackning.

Värmeljus är mysigt, men glöm inte bort att sortera värmeljushållaren som en förpackning när ljuset brunnit klart. Det är också viktigt för återvinningen att du separerar vekeshållaren från värmeljuskoppen. Men lägg båda delarna i behållaren för metallförpackningar. Läs mer om varför här »

När julen dansats ut lämnar du din gran på en återvinningscentral så får den sprida ljus och värme en sista gång när den blir bränsle till ett kraftvärmeverk. Det är viktigt att du tar bort allt pynt först. Vissa kommuner ordnar insamling av julgranar i januari. Titta på din kommuns webbsida om det erbjuds någon sådan där du bor. Har du en plastgran som börjar se vissen ut tar vi emot den i Metallcontainern på våra återvinningscentraler.

Sorteringsguiden Sören bjuder på fler tips och en hel lista med juliga sopor som kan återvinnas »

GOD JUL önskar vi på SÖRAB!

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår