Två miljoner fler lågenergilampor ska samlas in 2012

I höstas kom uppgifter om att uppskattningsvis 200 000 lågenergilampor varje år felaktigt lämnas i glasåtervinningen. Miljöministern tog då initiativ till ett möte med branschföreträdare om problemet och parterna har nu träffats för ett uppföljningsmöte för att presentera lösningar.

På mötet presenterade Avfall Sverige och El-Kretsen planerna på en informationskampanj med syfte att informera konsumenterna om var lågenergilamporna ska slängas. Skyltning på glasåtervinningsbehållare och återvinningsstationer kommer också att förbättras. Aktörerna kommer ha som mål att under 2012 samla in 2 miljoner fler lågenergilampor än 2011.

Under mötet antogs också en deklaration om bättre insamling av lågenergilampor. Sverige har producentansvar för el-avfall och det är producenterna som ska tillhandahålla system för insamling av avfallet. Producenterna samarbetar ofta med kommunerna kring insamlingen.

I SÖRAB-regionen kan du lämna el-avfall och ljuskällor på SÖRABs återvinningscentraler. Flera av kommunerna erbjuder också annan insamling av el-avfall. Titta på din kommuns hemsida vad som gäller just där du bor!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår