Danderyd sänker avfallstaxan
och inför nya insamlingsalternativ

Tekniska kontoret i Danderyd har reviderat och sänkt kommunens avfallstaxa. Orsaken är att invånarna slängt mer avfall än vad kommunen beräknat och därför har man fått in för mycket pengar eftersom man har vikttaxa. Beslut om den nya taxan fattas i kommunfullmäktige den 12 mars.

- Om taxan beslutas kan fastighetsägare glädjas åt en lägre grundavgift och sänkta avgifter för bland annat grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall. Förslaget är även miljöstyrande och kommer göra det enklare och billigare för verksamheter att sortera ut matavfall, berättar Nina Avdagic avfallsplanerare i Danderyd.

Den nya taxan beräknas träda i kraft 1 april och innebär att den som bor i en normalvilla och idag betalar 875 kr i grundavgift per år kommer få en sänkning av avgiften med 219 kr. Avgiften för hämtning av grovavfall föreslås sänkas med 29 procent och för elavfall med 66 procent. Den som abonnerar på hämtning av trädgårdsavfall kan få en avgiftssänkning på upp till 48 procent.

Danderyds kommun har samtidigt kompletterat kommunens rullande miljöstation, Farliga Avfallsbilen, med en grovavfallsbil, Grovis. Tillsammans tar duon emot farligt avfall, el-avfall, grovavfall till återvinning och kläder till återanvändning. Här kan du läsa mer om Grovis » 

Miljöskåpet ”Samlaren” för smått el-avfall har blivit en succé enligt kommunen och finns nu på fyra platser i Danderyd. I miljöskåpet kan du lämna mindre mängder smått el-avfall som glödlampor, lågenergilampor, småbatterier, mobiltelefoner, mp-3 spelare och hörlurar.

Här finns Samlaren:

  • Mörby centrum, Information Danderyd (butiksplan)
  • Coop Extra i Enebyängens handelsområde
    (Sunnanängsvägen 2)
  • Nora närlivs (Nora torg 5)
  • Lidl Stocksund (Stockholmsvägen 1)

Danderydsbor kan också lämna smått el-avfall till miljöstationen.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår