Hårdare regler för gammal elektronik

Mindre byråkrati samtidigt som mer elektronikprylar samlas in och återvinns. Det är målet med det reviderade WEEE-direktivet som antogs av EU-parlamentet för några veckor sedan. Den nya lagen gör det också svårare att dumpa elskrot i fattiga länder.

– Efter hårda förhandlingar är jag mycket nöjd med att vi har kommit överens om ambitiösa men genomförbara insamlingsmål med ministerrådet. Europa kommer nu att återanvända en större mängd råvaror, vilket är goda nyheter både för ekonomin och för miljön, säger den föredragande ledamoten Karl-Heinz Florenz (tysk kristdemokrat) i ett pressmeddelande.

När ministerrådet formellt godkänt det uppdaterade direktivet och det förs in i EU-lagboken, har medlemsländerna 18 månader på sig att uppdatera sin nationella lagstiftning.

Alla medlemsländer måste öka sin samling av elektroniskt avfall, oavsett om de redan uppfyller det nuvarande schablonmålet på 4 kg per person och år, eller inte. I Sverige samlade vi i fjol in 154,2 miljoner kilo elektronikskot vilket motsvarar 16,27 kilo per person.

Med det nya WEEE-direktivet höjs insamlingsmålet. Från 2016 måste de flesta medlemsländer samla in 65 procent av sitt elektroniska avfall, baserat på den genomsnittliga vikten av elektriskt avfall som släpps ut på marknaden. De kan alternativt samla in 85 procent av genererade elektriskt avfall, vilket är ungefär likvärdigt.

För att nå målen ska konsumenterna i framtiden kunna lämna in även små och medelstora varor i butiker utan att köpa något nytt.

– Många svenska butiker tar redan emot uttjänt elektronik, men nu blir det obligatoriskt för elektronikkedjorna i hela EU att ta emot telefoner och andra små elektriska apparater kostnadsfritt även om man inte köper nåt. För många andra länder än Sverige leder det också till ökade krav på återvinning, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Ledamöterna förhandlade dessutom fram tuffare åtgärder för att stoppa strömmen av olagligt elektroniskt avfall till länder utanför EU där denna olagliga export utgör stora risker för både folkhälsan och miljön. Bevisbördan flyttas från tulltjänstemännen till exportörerna - i framtiden måste exportörerna bevisa att varorna fraktas för reparation eller är lämpliga att återanvändas.
- Förhoppningsvis kan de nya reglerna för export få stopp på att vårt avfall förgiftar människor och miljö i fattiga länder, där det saknas resurser för att ta hand om västvärldens elektronikavfall, säger EU-parlamentariker Åsa Westlund (s).

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår