Svenskarna bäst på att el-återvinna

Brödrostar, strykjärn, mobiltelefoner, tv-apparater och batterier. Svenskarna är engagerade i sin elektronikåtervinning. En trend som syns tydligt i årets undersökning är kapselmaskinernas intåg i köken hemma hos folk. Den vanliga kaffebryggaren byts ut på liknande sätt som tjock-TVapparaterna när de plattare varianterna kom för några år sedan.

Under 2011 samlade ElKretsen, som är ett bolag som hjälper producenter att omhänderta såld elektronik, in hela 154 185 ton. Det motsvarar ett resultat på 16,27 kg/invånare, att jämföra med EU:s direktiv som ligger på 4 kg/invånare. Resultatet är en ökning med 2,5% mot föregående år.

Totalt har 82 miljoner elprylar återvunnits under 2011, vilket är 4,7 miljoner fler än året innan. Bra jobbat alla återvinnare!

Det är stor skillnad i insamlingsvolymer när man jämför kommuner emellan. Till exempel ligger Täby klart i topp i Stockholms län med 55,13 kg/person. Vid jämförelse mellan olika kommuners resultat är det dock viktigt att ha i åtanke att vissa återvinningscentraler nyttjas av fler än de egna kommuninvånarna. Det kan även vara så att vissa kommuner inte har egna återvinningscentraler utan delar eller lämnar elektronikåtervinning på grannortens uppsamlingsställe. I Täby ligger Hagby Återvinningsanläggning där länets största mellanlager för elektronikavfall finns. Här hamnar det mesta av SÖRAB-kommunernas elavfall innan det åker vidare till återvinning. Räknar vi ihop SÖRAB-kommunernas insamlade mängder får vi ett snitt på 14,16 kg per invånare. Stockholm ligger på 11,41 kg/inv.

Som boende i en SÖRAB-kommun kan du lämna dina gamla elprylar, lysrör, lågenergi- och glödlampor på någon av SÖRABs sex återvinningscentraler. Flera av kommunerna erbjuder även annan insamling av elavfall.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår