Nu är det lättare att återbruka
i norrort

Har du saker som du bara vill bli av med, men som egentligen är fullt användbara och fina? När du åker till SÖRABs återvinningscentraler (ÅVC) för att göra dig av med det du tröttnat på, finns det möjligheter att skänka de där sakerna till olika secondhandorganisationer. Kanske kan dina gamla grejer glädja någon annan. Vi kallar det för Återbruk.

Enligt SÖRAB-kommunernas gemensamma avfallsplan ska vi tillsammans verka för att minska avfallsmängderna och öka återbruket i regionen. Detta utökade samarbete med secondhandorganisationer är ett led i det arbetet.

SÖRAB har under flera år samarbetat med Human Bridge på våra ÅVCer. De tar gärna emot dina gamla kläder, skor, hemtextilier, väskor, skärp och dylikt som du tröttnat på.
Från mitten av oktober finns det nu även möjlighet på de flesta av våra återvinningscentraler att skänka saker som är i gott skick till Myrorna. De tar emot t. ex. möbler, glas, husgeråd, porslin, prydnadssaker, kuriosa, böcker, tavlor, leksaker och accessoarer mm.

Myrorna har Återbrukscontainrar på följande anläggningar:

  • Smedby ÅVC, Upplands Väsby
  • Görvälns ÅVC, Järfälla
  • Hagby ÅVC, Täby
  • Kvarnkullen ÅVC, Sundbyberg

Inom kort finns även en Återbrukscontainer på Stockby ÅVC på Lidingö.
Till Löt ÅVC i Vallentuna kommer Myrorna med en lastbil och tar emot återbrukbara saker de söndagar som anläggningen är öppen under året.

Företaget ReFurn finns på Hagby ÅVC varje lördag och söndag. Deras affärsidé är att skapa ett nytt liv för gamla möbler. De renoverar och utvecklar helt nya möbler av gammalt material och tar gärna emot objekt som inte är alltför stora, t ex stolar, bord, skåp, skänkar mm, helst från 70-talet eller tidigare.

Fakta om organisationerna:

ReFurn har funnits sedan 1994 och då i formen av en möbelbutik men mer än så. Utöver att renovera gamla möbler säljer man också verktyg så att du själv kan reparera ditt fina bord nästa gång. En blandning av butik och gör-det-själv-studio som är tänkt att skapa nytt liv för möbler.
www.refurn.se

Myrorna är Sveriges största butikskedja för försäljning av secondhandvaror. Sedan starten för över 110 år sedan är huvudmålet att sälja begagnade kläder, möbler, böcker, glas, porslin och prydnadsföremål för att få in medel till Frälsningsarméns sociala hjälpverksamhet.
www.myrorna.se

Human Bridge bildades 2001 och är Erikshjälpens och Läkarmissionens gemensamma organ för materialbistånd. Man samlar in och rekonditionerar begagnad utrustning från svenska sjukhus, samlar in kläder samt hanterar organisationernas frakter. Human Bridge skickar ut sjukvårdsmaterial och kläder till behövande i olika länder. Även second hand-butiker drivs i Sverige.
www.humanbridge.se

Mer info om avfallsplanen hittar du på vår Avfallsplanesajt.

Kontaktperson ÅVC/Återbruk:
Per Hammarlund, ÅVC-ansvarig SÖRAB, per.hammarlund@sorab.se, 08-505 804 27

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår