Återvinning av textil – pilotprojekt på Hagby ÅVC

Konsumtionen av textil ökar och därmed också det textila avfallet. Textil är en komplex produkt som kräver mycket energi, vatten och kemikalier vid tillverkning. Det finns därför en stor miljönytta i att använda resurserna på ett optimalt sätt. Nu genomför SÖRAB ett pilotprojekt på Hagby ÅVC tillsammans med Human Bridge, där textilier sorteras ut för att återvinnas.

SÖRAB har under flera år samarbetat med välgörenhetsorganisationen Human Bridge och tagit emot gamla kläder, skor, väskor och hemtextilier av olika slag för återbruk. På våra anläggningar samlas det in ca 10 ton kläder till välgörenhet varje vecka. Det insamlade materialet hämtas och sorteras av Human Bridge/Erikshjälpen. En del säljs i deras secondhandbutiker och en del kläder skänks direkt till olika biståndsprojekt. Läs mer om Human Bridge och Erikshjälpen >>

I oktober startades ett pilotprojekt på Hagby ÅVC med en ny fraktion som heter just ”Kläder och skor”. Där läggs sådana textiler och skor som inte är i skick att återbrukas, men sorteras nu ut för att återvinnas istället för att skickas till förbränning.

Det insamlade materialet transporteras sen till Human Bridges lager i Rosersberg och därifrån till Holland, där textiliernas kvalitet och skick analyseras. Kläder och skor som ändå bedöms vara i gott skick återanvänds, övrigt material återvinns på olika sätt beroende på fibertyp. Det återvunna materialet fragmenteras i olika långa fibrer (beroende på material) och används på följande sätt:
  • Ull spinns om till nytt garn
  • Denim skickas till Tyskland där det används som ljuddämpare i bildelar
  • Blandade fibrer skickas till England för madrasstillverkning. Materialet används även av FN i deras filttillverkning.
  • Annat material används som putstrasor inom fartygsindustrin

Om projektet slår väl in kommer denna fraktion införas på samtliga av våra återvinningscentraler (ÅVC) under 2014, meddelar Per Hammarlund, ansvarig för SÖRABs ÅVCer. Pilotprojektet är ett steg för att nå avfallsplanemålen ”År 2016 ska 45% av hushållsavfallet materialåtervinnas och materialåtervinningsmöjligheterna för grovavfall ska vara bättre jämfört med 2012”. Projektet tar oss också i rätt riktning i EUs avfallshierarki då materialåtervinning är ett högre steg än energiutvinning.

Läs mer om ”Textilt avfall- En framtida resurs” i Avfall Sveriges rapport med samma namn >>

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår