Remake-workshop lockade många i Väsby under Europa Minskar Avfallet-veckan

Vecka 47 genomfördes ”Europa minskar avfallet” för femte året i rad. Över hela Europa arbetade lokala krafter för att öka kunskapen om vad vi kan göra för att minska mängden avfall. SÖRABs ägarkommuner arbetar sedan ett par år tillbaka långsiktigt tillsammans för att minska avfallsmängderna.

2012 genererade vi 460 kg sopor/person, totalt 4,4 miljoner ton. Prognosen för år 2030 är en fördubbling, till 8 800 000 ton hushållsavfall. Bara i Sverige.

- Vi måste bryta den här trenden, säger Beatrice Tjärnhell, projektledare på SÖRAB. Tillsammans med nio ägarkommuner har vi ett övergripande mål till 2020 att vi ska stimulera resurshushållning för att minska avfallets mängd. Under detta ligger delmål till 2016 att matsvinnet ska ha minskat med 10 kg per invånare jmf med 2012 och att minst 50% av restauranger, storkök och livsmedelsbutiker i regionen ska kunna redovisa att och hur de arbetar aktivt med att minska avfallsmängden. Under Europa minskar avfallet-veckan (EMA) genomfördes en mängd aktiviteter runtom i Europa för att öka medvetenheten om hur vår livsstil och konsumtion påverkar miljön. SÖRAB med ägarkommuner var självklart med.

- Förra året lanserade vi skoltävlingen Matsalskampen under EMA-veckan. Tävlingen genomfördes nu under vårterminen och det var ca 14.000 elever som tävlade i att ha så lite matrester som möjligt kvar på sina tallrikar, berättar Beatrice Tjärnhell. I år fortsatte vi på samma tema och anordnade ett seminarium som hette ”Minska matsvinnet” för hemkunskapslärare och skolmåltidspersonal. Ett 20-tal personer kom och lyssnade på Karin Bergkvist från Hushållningssällskapet och fick råd och tips på vad man kan göra i köket för att minska svinnet.

Ett annat övergripande mål som vi strävar mot i regionen är att öka återanvändningen, vilket också leder till att avfallet minskar. SÖRAB har utvecklat samarbeten på våra återvinningscentraler med flera organisationer som agerar på secondhandmarknaden. På samtliga återvinningscentraler kan du lämna kläder och skor till Erikshjälpen och dina användbara prylar till Myrorna. På Hagby ÅVC i Täby finns även Refurn som gärna tar emot dina gamla möbler och gör om dem till nya. - Det som är skräp för dig, kan ofta komma till nytta hos någon annan, säger Beatrice Tjärnhell.

Upplands Väsby kommun arrangerade under EMA-veckan en uppskattad workshop i remake tillsammans med Stockholms Stadsmission. Istället för att slänga gammalt och köpa nytt inspirerar remake till att göra om det som redan finns. Många Väsbyungdomar kom till Stockholms Stadsmissions kafédel i Väsby Centrum och sydde, tryckte, gjorde om och pimpade gamla kläder så att de blev som nya. Flera besökare i butiken blev nyfikna och positivt överraskade av evenemanget.

Elina Burman, sydde om en gammal tröja till en snygg och unik väska.
- Det var jätteroligt att vara med på workshopen, man får chansen att göra om kläder som man annars slängt eller gett bort!

Vill fortsätta pyssla

Vendela Bengtsson och Nora Berg, tryckte tröjor och shorts.
- Det här var roligt! Fanns så många saker att välja på här som man kunde göra. Men det blev att jag tryckte en tröja, säger Vendela
- Ja det var jättekul! Vi kanske drar ihop några kompisar och pysslar nån gång! Fortsatte Nora.
Elina burman, kom till remakeworkshopen och sydde om en tröja till en väska.
Vendela Bengtsson och Nora Berg, tryckte på tröjor och shorts.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår