Nyhetsbrev juni 2013

Propositionen om avfall försenas

I samband med att betänkandet från avfallsutredningen ”Mot det hållbara samhället - resurseffektiv avfallshantering” SOU 2012:56, presenterades den 29 augusti i fjol uppgav miljöminister Lena Ek att en proposition skulle komma före sommaren. Lena Ek har emellertid meddelat under våren att propositionen skulle bli lite sen. Hon uppgav att kretsloppspropositionen skulle ta ett något bredare grepp än vad som framgick av avfallsutredningen och bland annat lyfta upp frågor om textilavfall. Det är sannolikt ett av flera skäl till den försening som uppstått. Ett annat kan vara att hela lagstiftningen är komplex och kräver större insatser än väntat.
Läs mer »

Två Sundbybergsskolor vann Matsalskampen 2013

Nu är tävlingen Matsalskampen avgjord och vi säger grattis till två Sundbybergsskolor som kämpat på allra bäst i sina matsalar. Både Älvkvarnsskolan och Ängsskolan/Viggen har kommit ner på smått fantastiska mängden 0,5 g matsvinn per elev och dag. Älvkvarnsskolan deltog även i del B som gick ut på att visa på störst minskning av sitt matsvinn mellan två perioder. De lyckades minska sin redan låga ingångsvikt med 95%. Dessa skolor kommer erhålla 20.000 kr var i prispengar. Pengar som ska nyttjas till något kul för alla elever på de vinnande skolorna.
Läs mer »

Förskola i Danderyd minskade sitt matsvinn med 52% i den lokala tävlingen Svinnkampen

Danderyd kommun genomförde en svinntävling för förskolor under våren och vinnare blev Djursholms montessori förskola som lyckades minska sitt totala matsvinn med ca 52 % under tävlingsperioden.
Läs mer »

Clown ska lära förskolebarn i regionen om återvinning

SÖRAB skickar ut clownen Blomman på turné i ägarkommunerna för att lära förskolebarn om sortering och återvinning.
Läs mer »

Matrester från Danderyds sjukhus ska driva SL-bussar

I april invigdes Danderyds sjukhus avfallskvarn. Kvarnen ska mala ner matavfall, som sedan ska bli biogas och bidra till driften av några av SL:s bussar som trafikerar Stockholms gator.
Läs mer »

Nya miljöstyrande taxor på Lidingö och i Vallentuna

I Lidingös och Vallentunas nya avfallstaxor premieras separat insamling av matavfall.
Läs mer »

Socialförvaltningen i Järfälla är nöjda Gröna Linjen-kunder

Järfällas Socialförvaltnings huvudkontor i Kvarnhuset fick i december 2012 miljödiplom brons. Efter att ha ordnat med källsortering av alla andra fraktioner som kan vara aktuella för ett kontor var det naturligt att fortsätta med matavfallet. Dagny Bergling, tidigare miljöansvarig inom socialförvaltningens beställardel berättar om deras erfarenheter kring att börja sortera ut matavfall.
Läs mer »

Internetbaserad plattform ska främja återanvändning

Malvin är en internetbaserad plattform för att förmedla möbler, hjälpmedel och annan utrustning mellan förvaltningar i Malmö. Något som vi kanske kan ta efter även i vår region!?
Läs mer »

Så ska Sverige minska avfallet genom förebyggande åtgärder

Avfallsmängderna ökar i takt med att vi köper, använder och slänger mer saker. Nu presenterar Naturvårdsverket en remiss med Sveriges första program som handlar om att förebygga avfall.
Läs mer »

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår