Internetbaserad plattform ska främja återanvändning

Malvin är en internetbaserad plattform för att förmedla möbler, hjälpmedel och annan utrustning mellan förvaltningar i Malmö. Något som vi kanske kan ta efter även i vår region!?

– Äntligen tar vi ett samlat grepp för att främja återanvändningen och hållbar konsumtion inom kommunen. Med Malvin förenklas den interna förmedlingen av fullt användbara möbler, böcker och hjälpmedel på ett smidigt sätt, säger Lari Pitkä-Kangas kommunalråd i Malmö(MP).

– Tjänsten beräknas ge stora besparingar på upp till nio miljoner kronor för Malmö stad. Det motsvarar till exempel 29 lärarlöner, eller 42 857 matematikböcker, säger Anna Asp, projektledare på Serviceförvaltningen, Malmö stad.

Off2off är leverantörer av Malvin. Deras affärsidé bidrar inte bara till stora besparingar för organisationer utan också till en minskad miljöpåverkan genom att färre saker slängs och istället säljs vidare och får en förlängd livslängd.

– Förhoppningsvis kan Malmö inspirera andra offentliga organisationer runtom i Sverige. Vad det handlar om är att förändra, att våga ifrågasätta ett slit- och slängbeteende som alla har vant sig vid, säger Fredrik Östlin, vd på off2off.

Självklart blev vi inom SÖRAB-regionen nyfikna på denna tjänst då vi har som delmål i avfallsplanen att det ska finnas etablerad återbruksverksamhet för de kommunala verksamheterna år 2016. Arbetsgruppen som arbetar med avfallsminimering och återbruk har tagit kontakt med off2off som kommer och presenterar sin internetbaserad plattform för oss efter sommaren.

Besök Malvin på www.malvin.se 
Illustration: Ulf Swerin

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår