Matrester från Danderyds sjukhus ska driva SL-bussar

I april invigdes Danderyds sjukhus avfallskvarn. Kvarnen ska mala ner matavfall, som sedan ska bli biogas och bidra till driften av några av SL:s bussar som trafikerar Stockholms gator.

-  Vi har 75 ton matavfall per år, berättar Frida Hemmingsson, miljöansvarig på Danderyds sjukhus. Tidigare har det gått omalet till Uppsala, men med den nya kvarnen kan det nedmalda avfallet transporteras med slamsugningsbil direkt till Henriksdals reningsverk i Stockholm.

Det är Locum, Stockholms läns landstings fastighetsförvaltningsbolag, som installerat kvarnen och kommunens Gröna Linjen-entreprenör som ska tömma tanken med hjälp av en slamsugningsbil.

-  Men det är vi på Danderyds sjukhus som ansvarar för att kvarnen används. Självklart är det viktigast att vi har så lite avfall som möjligt och vi arbetar varje dag med att minska det vi har. Men vi är glada för att våra sopor kan komma till nytta i SL-trafiken, avslutar Frida Hemmingsson.

Avfallskvarnar är ett komplement till det mer generella systemet med insamling i papperspåsar för matavfall i SÖRAB-kommunerna. Avfallet som malt i en avfallskvarn används idag vid biogasproduktion i ett avloppsreningsverk där det rötas tillsammans med avloppsslam. Papperspåsarna med matavfall behandlas i en separat rötkammare där både biogas och biogödsel produceras. Mer information om hantering av matavfall i avfallskvarnar finns i SÖRABs rapporter i det s.k. BOA-projektet.
Foto: Mikael Hedlund

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår