Socialförvaltningen i Järfälla är nöjda Gröna Linjen-kunder

Järfällas Socialförvaltnings huvudkontor i Kvarnhuset fick i december 2012 miljödiplom brons. Efter att ha ordnat med källsortering av alla andra fraktioner som kan vara aktuella för ett kontor var det naturligt att fortsätta med matavfallet. Dagny Bergling, tidigare miljöansvarig inom socialförvaltningens beställardel berättar om deras erfarenheter kring att börja sortera ut matavfall.

Socialnämnden ansvarar för omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning, individ- och familjeomsorg (exkl. familjerätt), arbetsmarknadsåtgärder, den kommunala hälso- och sjukvården samt uppgifter inom det bostadssociala området (bostadsanpassningsbidrag). Förvaltningens huvudkontor i Kvarnhuset fick i december 2012 miljödiplom brons. Efter att ha ordnat med källsortering av alla andra fraktioner som kan vara aktuella för ett kontor lade man nu till matavfallet. Det som samlas in i kommunen körs sedan via SÖRABs omlastningsstation i Täby till rötningsanläggningen i Uppsala där det omvandlas till biogas och biogödsel. Biogasen kan användas som fordonsbränsle, som i sin tur är bättre än bensin och diesel från miljösynpunkt. Biogödsel används i stället för konstgödsel.

Tömningen fungerar utmärkt
På Dagnys våningsplan byts varje dag en nio-liters påse som sedan slängs i det större kärlet i soprummet. De olika planen i huset kan ha varierande påsstorlekar. Det är städaren som sköter tömningen av matavfallet och det fungerar utmärkt. Hela Kvarnhuset fyller tre stora sopkärl i veckan med matavfall men en stor del av volymen kommer från papperspåsarna som man samlar matavfallet i. Därför pågår nu en diskussion om det är möjligt att hälla matavfallet från papperspåsarna ner i det stora sopkärlet (alternativt använda miljöplastpåsar, som dock inte får hamna i stora kärlet). Papperspåse måste användas eftersom plast och bioplast inte kan tas in i biogasanläggningen där matavfallet rötas (framförallt av tekniska skäl).

”Kladdigt bara om man missar målet”
Dagny berättar att många nog är lite osäkra i början och kan tycka att det är litet besvärligt att inte bara få slänga allt i brännbart som tidigare. Men de flesta är positiva och även vana vid att samla in matavfall hemma. Ibland kommer frågor om vad som ska sorteras som matavfall. En vanlig fördom är att det är kladdigt och besvärligt att samla in matavfall, men Dagny svarar att det är ”kladdigt bara om någon missar målet”.

Upplever mer stöd än motstånd
I arbetet med miljödiplomeringen har miljögruppen fått bra stöd av cheferna, som är nöjda med att enheten nyligen fått sitt första diplom. Från början var det dock lite frågetecken bland kollegorna när de skulle börja, men nu har de vant sig. Dagny berättar att gruppen har upplevt mer stöd än motstånd, och de skulle inte kalla det motstånd heller, utan det har bara framgått att man tycker det var enklare förr.

Rekommenderar andra verksamheter att börja de med!
Dagny vill absolut rekommendera andra verksamheter att samla in sitt matavfall. I nuläget är det endast verksamheter som klassas som livsmedelsverksamhet som måste ta hand om sitt matavfall. Men allt fler andra verksamheter är intresserade av att sätta igång.  

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår