Nyhetsbrev mars 2013

Uppföljning av första delmålsperioden 2009-2012 - vi har ett resultat!

Fyra år har gått sedan den gemensamma avfallsplanen antogs av de nio SÖRAB-kommunerna. Fyra år av målfokuserat arbete. När vi nu summerat denna första delmålsperiod kan vi konstatera att många mål har nåtts eller är på god väg, och att en hel del har skett inom avfallsområdet i regionen.
Läs mer »

Sikte mot 2016, de nya delmålen på väg att klubbas

De nya delmålen för perioden 2013-2016 har nu varit utställda i samtliga SÖRAB-kommuner. Få synpunkter kom in.  Ingen av dem föranleder någon omformulering av målen. Många av synpunkterna var av positiv karaktär och uppmuntrade vårt arbete.
Läs mer »

Avfallsmängderna till energiutvinning minskar och matavfallsinsamlingen ökar – men alldeles för mycket förpackningar finns i soppåsen

Förra året lämnade genomsnittsinvånaren i en SÖRAB-kommun 209 kg avfall i sopsäcken och 14,5 kg matavfall till biologisk behandling. Motsvarande siffra från 2008, då vi började vårt arbete med avfallplanen var 232 kg avfall i sopsäcken och 2,9 kg till biologisk behandling. Men, bara under det senaste året har det skett en tydlig förskjutning mot insamling separat av matavfall och efterföljande biologisk behandling. Då var motsvarande siffror 212 kg avfall i sopsäcken och knappt 12 kg matavfall.
Läs mer »

Gemensam kommunikation krävs för regional beteendeförändring

Matsvinnet ska minska, samtidigt som mer matavfall ska samlas in. Farligt avfall ska absolut inte hamna i soppåsen. Inte förpackningar och tidningar heller. För att vi ska nå resultat kommer kommunikation spela en viktig roll under kommande delmålsperiod.
Läs mer »

38 skolor anmälda till Matsalskampen

Senare i vår drar regionmästerskapet Matsalskampen igång. En tävling som går ut på att minska matsvinnet i skolorna. Nu är 38 skolor i SÖRAB-regionen anmälda. Än finns tid att anmäla sin skola!
Läs mer »

Kökspersonal i Järfälla följde matavfallets väg till biogas

I samband med Europa minskar avfallet (EMA-veckan) i november anordnade Järfälla kommuns miljödiplom ett studiebesök till biogasanläggningen på Uppsala vatten. Det var i första hand för kommunens kökspersonal men även intresserade miljöombud kunde följa med.
Läs mer »

Krav på materialåtervinning ger störst miljönytta visar ny rapport

Styrmedel kan effektivt påverka hur det avfall som uppstår hanteras. Däremot är det svårt att utforma styrmedel som ger kraftigt sänkta avfallsmängder. Det framgår av en ny rapport från forskningsprogrammet Hållbar Avfallshantering. Av de styrmedel som har studerats är det krav på återvinning av återvinningsbara material som kan ge störst miljönytta, enligt forskarna.
Läs mer »

Kyrkornas Secondhand i Täby fick miljöpris

Kyrkornas Secondhand i Täby har vunnit kommunens miljöpris för sitt arbete med att återvinna gamla grejer och skapa gemenskap och sysselsättning.
Läs mer »

FN vill stoppa matsvinnet

Det pågår ett massivt slöseri med mat i världen. En tredjedel av all producerad mat går till spillo under produktionskedjan eller för att allt fler kräsna konsumenter ratar maten, enligt en rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO som presenterades i Genève tidigare i år. Det betyder att 1,3 miljarder ton mat värd runt 6 000 miljarder kronor slösas bort varje år. Nu startar FN en global kampanj för att vända trenden.
Läs mer »

H & M satsar på global klädinsamling

Modekedjan Hennes & Mauritz börjar återvinna kläder i stor skala. Från februari tar cirka 1 500 butiker emot gamla plagg och inom ett år ska samtliga H & M-butiker i världen göra det.
Läs mer »

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår