FN vill stoppa matsvinnet

Det pågår ett massivt slöseri med mat i världen. En tredjedel av all producerad mat går till spillo under produktionskedjan eller för att allt fler kräsna konsumenter ratar maten, enligt en rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO som presenterades i Genève tidigare i år. Det betyder att 1,3 miljarder ton mat värd runt 6 000 miljarder kronor slösas bort varje år. Nu startar FN en global kampanj för att vända trenden.

– All mat som slösas bort i industriländerna uppgår till mer än den totala livsmedelsproduktionen i Afrika. Det är enorma mängder mat. I industriländerna är hälften av den bortkastade maten dessutom fullt ätbar men ratas ändå av konsumenter och producenter, sade Ann Tutweiler, biträdande generaldirektör vid FAO vid en presskonferens i Genève den 22 januari.

En stor del av maten i utvecklingsländerna slösas bort innan den ens når konsumenterna för att rätt förvaring, hantering, kylning eller transporter saknas. I industriländerna kastas mat för att konsumenter köper för mycket, är alltför nitiska med bäst- före-datum och lätt kan köpa ny mat till överkomliga priser. På stormarknader och i butiker slängs livsmedel som ratas av konsumenterna för att de inte är estetiskt perfekta, enligt FAO.

En global kampanj under namnet ”Think. Eat. Save.” ska nu öka medvetandet och göra att människor slänger mindre mat.

– Miljontals människor i världen kan relatera till detta. Alla vet att matslöseriet är fundamentalt fel, och många undrar vad man kan göra åt det. Alla kan göra en skillnad, sade Achim Steiner, UNEP-chef och FN:s undergeneralsekreterare, vid presskonferensen.

Bland råd till konsumenter under kampanjen finns sådant som att planera måltiderna bättre, använda shoppinglistor, undvika impulsköp, köpa frukt och grönt som inte är estetiskt perfekta, tänka på att maten även kan ätas efter bäst-före- datum och frysa in mer mat i stället för att slänga den. Läs mer på kampanjsajten www.thinkeatsave.org

Källa: SvD 120123, läs hela artikeln »

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår