Gemensam kommunikation krävs
för regional beteendeförändring

Matsvinnet ska minska, samtidigt som mer matavfall ska samlas in. Farligt avfall ska absolut inte hamna i soppåsen. Inte förpackningar och tidningar heller. För att vi ska nå resultat kommer kommunikation spela en viktig roll under kommande delmålsperiod.

På SÖRABs initiativ har ett kommunikationsnätverk bildats med avfallstjänstemän och kommunikatörer från samtliga SÖRAB-kommuner. Med gemensamma krafter kan vi göra oss mer hörda.

En kommunikationsstrategi och plan för delmålsperioden 2013-2016 håller på att arbetas fram och däri kommer ingå olika strategier och budskap för att vi 2016 ska ha nått mål som:

  • Minskat matsvinn med 10 kg/invånare jämfört med 2012.
  • Minst 30 kg matavfall per invånare samlas in.
  • Inget farligt avfall eller el-avfall i soppåsarna.
  • Högst 30 kg förpackningar och tidningar per invånare i soppåsarna.

Det ska även finnas lättillgänglig information om återbruksmöjligheter och återbruksvinster, såväl ekonomiska som miljömässiga.

En tydlig önskan från invånarna är också att de mer ska få ta del av resultatet av deras insatser. Återkoppling och feed-back är därför en prioriterad del i den kommande kommunikationsstrategin.
Ingrid Olsson, kommunikationschef SÖRAB
Kanalinventering vid workshop med kommunikationsnätverket.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår