H & M satsar på global klädinsamling

Modekedjan Hennes & Mauritz börjar återvinna kläder i stor skala. Från februari tar cirka 1 500 butiker emot gamla plagg och inom ett år ska samtliga H & M-butiker i världen göra det.

De senaste åren har allt fler kritiska röster höjts om slit- och slängkulturen i modebranschen. Nu försöker H & M ta sitt ansvar för att minska sopberget och från februari i år kan kunderna börja lämna avlagda kläder från alla olika varumärken i butikerna. I Sverige blir det till en början i Mälardalen.

– Vi ska framför allt samla in kläder som inte är hela. I dag återvinns en väldigt liten del av dem. Runt 80 procent hamnar i soporna, berättar Henrik Lampa, chef för H & M:s hållbarhetsarbete, för DN.

Kunderna får en rabattkupong för varje påse med gamla kläder som lämnas in och därmed ger sig H & M in och konkurrerar med ideella organisationer som Myrorna, Erikshjälpen och Stadsmissionen.

– Vi uppmuntrar att kunder som är vana att lämna hela kläder till välgörande ändamål fortsätter med det. Men förr eller senare går kläder sönder och i stället för att slänga en strumpa kan den lämnas till oss, säger Henrik Lampa.

Han vill att marknaden för återanvända textilier växer eftersom det skulle få fart på teknikutvecklingen. I dag återanvänds textil framför allt som fyllnadsmaterial i bilar. Men det går också att utvinna fibrer ur gammal bomull och polyester och sedan blanda in ny bomull för att få fram textilråvara.

De kläder som H & M samlar in i Sverige och övriga Europa ska transporteras till återvinningsföretaget Icos stora anläggning i Tyskland för sortering. Trots att transporterna därmed ökar ska det inte öka klimatpåverkan, enligt Henrik Lampa.

– Får ett plagg ett andra liv står transporterna för en liten del av energiuttaget under klädernas livscykel. Dessutom är det rationellt eftersom vi har kapacitet i returtransporterna till våra lager.

Han påpekar att största påverkan på miljön finns dels i råvaruledet; som vid bomullsodlingen eller olje¬utvinningen, dels när kläderna tvättas i hushållen.

När H & M räknat på sin återvinning har man utgått från en studie vid Köpenhamns universitet som kommit fram till att genom att ta till vara kläder minskar användningen av vatten och bekämpningsmedel och även utsläppen av koldioxid.

Källa: Dagens Nyheter

Bild från: iStockphoto

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår