Kyrkornas Secondhand i Täby
fick miljöpris

Kyrkornas Secondhand i Täby har vunnit kommunens miljöpris för sitt arbete med att återvinna gamla grejer och skapa gemenskap och sysselsättning.

Kyrkornas secondhandbutik i Täby tar emot och säljer prylar och möbler. Detta gör att varorna återanvänds istället för att gå till soptippen. Genom att återanvända kläder, möbler och saker som vi annars skulle ha kastat minskar vi den energi- och råvaruanvändning det innebär att nyproducera. Pär Hugosson är föreståndare och intervjuas nedan i Kyrkans tidning.

Grattis till Täby kommuns miljöpris 2012!

- Tack. Det känns väldigt bra. Juryns motivering är att vi tar hand om sånt som annars skulle ha kastats och att pengarna går till hjälpinsatser i hela världen. Vi skapar också sysselsättning åt många människor, säger Pär Hugosson, föreståndare sedan 2002.

Vad är Kyrkornas Secondhand?

- Det är en ekumenisk secondhand som drivs av fem kyrkor. Vi är ungefär 100 personer som jobbar här, de allra flesta ideellt. Vi säljer allt som går att sälja och hämtar grejer runt om i Täby och närliggande platser.

Ni har fått 11 000 kronor i prispengar, vad ska ni använda dem till?

- De ska gå till någon hjälpverksamhet.

Fakta

Kyrkornas Second Hand-butik i Täby drivs sedan 1993 av flera församlingar tillsammans. Idag medverkar: Enebykyrkan, Grindtorpskyrkan, Täby församling, Täby Baptistförsamlings projekt och Vår Frus Katolska församling. Överskottet av verksamheten fördelas mellan församlingarna proportionellt mot hur många timmar som deras medlemmar deltagit i arbetet. Varje församling beslutar årligen vilka hjälpprojekt som ska stödjas.

Källor

http://www.taby.se/sv/Boende-och-miljo/Nyheter/Tabys-miljopristagare-2012-ar-nu-utsedda/
http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/kyrkornas-secondhand-far-miljopris

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår