Nyhetsbrev 2015

Kommunerna ska ta över insamlingsansvaret för förpackningar och tidningar

I maj meddelade regeringen att ansvaret för den fysiska insamlingen av förpackningar och tidningar ska samlas hos kommunerna och att en utredning skulle tillsättas. Uppdraget var att ta fram ett förslag på hur det förändrade insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper från hushållen ska utformas i praktiken. Nu är det klart vem som utsetts till utredare: Mia Torpe, tidigare miljöchef för HSB Riksförbund.
Läs mer »

466 kg avfall producerar varje svensk på ett år

I juni månad presenterar alltid Avfall Sverige avfallstrenden utifrån statistiken för hushållsavfall 2014. Förra året ökade biologisk återvinning och materialåtervinning medan energiåtervinningen minskade. Det visar att vi rör oss uppåt i avfallstrappan. Men ökningen av den totala mängden hushållsavfall fortsätter, vilket visar att mer ansträngningar måste till för att förebygga avfall och öka återanvändningen.
Läs mer »

Nu är alla SÖRAB-kommuner med på matavfallståget

Alla SÖRAB-kommuner har nu kommit igång med separat insamling av matavfall och insamlade mängder ökar sakta men säkert. I maj månad ser vi en tioprocentig ökning jämfört med föregående år.
Läs mer »

Jakten på det optimala insamlingssystemet löper på

Människan i centrum är ledstjärnan i SÖRAB-kommunernas avfallsplan och jakten på det optimala insamlingssystemet har fortgått under 2014 med pilotprojekt och utredningar.
Läs mer »

Offentligt återbruk sparar skattepengar

Ett av huvudmålen i avfallsplanen är att öka återanvändningen. Många saker som slängs idag är fullt funktionsdugliga. Ju mer vi återanvänder desto mer spar vi på naturens resurser. Kommunala verksamheter bör vara förebilder och Upplands Väsby är först ut i SÖRAB-regionen med att driftsätta off2off:s molnbaserade förmedlingstjänst för funktionellt överskott.
Läs mer »

Miljönär-märkning ska inspirera till hållbar konsumtion. Ett trettiotal märkta verksamheter hittills i regionen.

För att inspirera till hållbar konsumtion har Avfall Sverige tillsammans med alla kommuner lanserat en märkning för alla som lagar, lånar och återanvänder. För de som sparar både pengar och miljö, för de som är de riktiga miljövännerna - som är Miljönär-vänliga! 
Läs mer »

3759 skolbarn utbildades i avfall och återvinning 2014 med hjälp av Pippi Långstrump

På SÖRAB jobbar Mari Andersson som informatör med störst fokus på skolan. Under 2014 träffade hon 3759 elever och lärde dem allt hon kan om avfall, återvinning och miljö. Mari är jättepoppis ute bland skolorna och denna satsning på skolinformation har blivit en succésaga. Läs Maris egna berättelse.
Läs mer »

Nätverk ska få bukt med nedskräpningen i regionen

80 % av kommunens invånare ska uppleva att allmänna insamlingsplatser inte är nedskräpade. Avfallet ska sorteras rätt och hamna på rätt plats så att det kan komma till nytta. Så lyder ett av delmålen i SÖRAB-kommunernas avfallsplan och ett gränsöverskridande kommunalt nätverk har startats för att diskutera nedskräpningen.
Läs mer »

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår