3759 skolbarn utbildades i avfall och återvinning 2014 med hjälp av Pippi Långstrump

På SÖRAB jobbar Mari Andersson som informatör med störst fokus på skolan. Under 2014 träffade hon 3759 elever och lärde dem allt hon kan om avfall, återvinning och miljö. Mari är jättepoppis ute bland skolorna och denna satsning på skolinformation har blivit en succésaga. Läs Maris egna berättelse »

Som ett led i arbetet med att kommunicera målen i avfallsplanen anställdes jag hösten 2012 som skolinformatör hos Sörab. Mitt uppdrag gick i korthet ut på att träffa så många barn som möjligt i åk 2-5 och lära dem så mycket som möjligt om sopor och miljö. Ett nätt litet uppdrag i en region med nästan en halv miljon invånare. I praktiken betyder det här att jag åker som en flygande holländare runt i Sörabs ägarkommuner och gör nerslag med min soplektion på olika skolor. Ibland träffar jag bara någon enstaka klass eller ett miljöråd och ibland tillbringar jag flera dagar på en skola och betar av alla klasser på en gång.

Totalt har jag träffat ca 13000 barn nu och fler blir det framöver!

Lektionen ser naturligtvis olika ut beroende på vilken årskurs jag träffar, men jag har byggt den kring tre strategier:

  • Synlighet. Det ska märkas när jag kommer till en skola! Därför har jag alltid varselgula kläder och packar det material som eleverna får i Sörabs ”illgöna” kassar. Den här strategin har uppenbarligen fungerat bra eftersom jag hälsas med ett antal glada ”Hej Sörab!” när jag kommer till en skola där jag varit tidigare
  • Se-Höra-Göra. Hur vi lär oss är väldigt individuellt. Vissa av oss minns det vi hört, andra det vi sett och vissa av oss minns bäst det vi gjort. Därför berättar jag och visar bilder under lektionen och så leker vi ”Sopsorteringsleken” där alla barn får hjälpa mig att sortera mina ”skolsopor”.
  • Man lär sig bäst när man har kul. Humor är ett av de bästa pedagogoiska hjälpmedel som finns, så jag ser till att vi skrattar mycket tillsammans på lektionerna!

Som informatör och, kanske ännu mer, Inspiratör, träffar jag emellanåt även vuxna, t ex lärargrupper eller personalgrupper inom kommunala förvaltningar. (Jodå, det funkar med precis samma pedagogiska knep för vuxna också!)

Var kommer då Pippi in i bilden? Jo, mycket av mitt arbete handlar om att göra statistik begriplig och där får en bild av Pippi som lyfter sin häst Lilla Gubben finnas med för att göra siffran ”drygt 460 kg hushållsavfall per person och år” verklig även för mycket små människor.

Sopiga skolhälsningar från Mari :-)

Intresserad av att veta mer om våra soplektioner eller komma i kontakt med Mari? Mer info finns på vår skolsajt »

Läs artikel om Mari i Täby kommuns tidning Estrid »

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår