Nätverk ska få bukt med nedskräpningen i regionen

80 % av kommunens invånare ska uppleva att allmänna insamlingsplatser inte är nedskräpade. Avfallet ska sorteras rätt och hamna på rätt plats så att det kan komma till nytta. Så lyder ett av delmålen i SÖRAB-kommunernas avfallsplan och ett gränsöverskridande kommunalt nätverk har startats för att diskutera nedskräpningen.

För att nå målet i avfallsplanen har en nätverksgrupp startats där tjänstemän som arbetar med avfallsfrågor och tjänstemän som arbetar med nedskräpning på allmänna platser i kommunen ingår. Tanken med nätverksgruppen är att tjänstemännen som arbetar med avfallsfrågor ska få en möjlighet att träffa andra personer med samma ansvarsområden och diskutera frågor kring nedskräpning som är aktuella i kommunerna för att kunna arbeta strategiskt mot nedskräpning. Med nätverket skapas också tillfällen för att utbyta idéer och få inspiration för att fortsätta arbetet med att minska nedskräpningen i sin egen kommun. Det största problem med nedskräpning som lyfts fram är dumpning av hushållsavfall i papperskorgar, något som de flesta kommunerna är överens om. För att arbeta för att minska detta kommer ett samarbete utvecklas mellan de tjänstemän som arbetar med frågan i kommunen och kontaktmännen på avfallssidan.

Till nätverksträffen bjuds tjänstemän från alla SÖRAB-kommuner in. Nätverksträffarna hålls två gånger per år och den senaste träffen var i april. Vid den andra nätverksträffen var det 9 representanter från 5 kommuner samt 1 representant från SÖRAB. Nästa nätverksträff är planerad till hösten 2015.

Deltagarrekord i Håll Sverige Rents skräpplockardagar!

Håll Sverige Rent jobbar ju mycket med just nedskräpning och genomför varje vår Skräpplockardagar. Årets skräpplockardagar är avslutade och det blev ett rekordår! 804 570 skräpplockare i hela Sverige deltog i Håll Sverige Rents tre skräpplockaraktiviteter 2015.

Dessutom var hela 268 kommuner anslutna till kampanjen, det är 90% av Sveriges kommuner. Från norr till söder har det pågått fullt med skräpplockaraktiviteter under hela våren. Ett 60-tal kommuner ordnade även egna aktiviteter i år. I t ex Vallentuna kunde förskolor och skolor vinna ett besök från SÖRABs skolinformatör med en hemlig överraskning i bagaget.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår