InvånarnaMobila ÅVCn

För lite mer än ett år sedan invigdes den mobila återvinningscentralen (MÅVCn) en mörk novemberkväll i Upplands Väsby. Sedan dess har den turnerat runt i alla SÖRAB-kommunerna nästan varje vardag och ibland på helger. Tanken med MÅVCn var att underlätta för invånare utan möjlighet att ta sig till SÖRABs stationära återvinningscentraler, att göra sig av med sitt avfall – och försöket har fallit väldigt väl ut! Så pass bra att SÖRAB valt att investera i ytterligare en mobil ÅVC som kommer rulla ut på vägarna under 2017.

Under årets första elva månader har invånarna i de 9 SÖRAB-kommunerna sammanlagt lämnat in 141 ton avfall till den mobila ÅVCn, varav nästan 26 ton är farligt avfall eller el-avfall som måste behandlas separat på grund av sina miljöpåverkande egenskaper.

13 ton har lämnats som Isolering, glas och porslin och kommer läggas på deponi (soptipp). Resten går till energiutvinning, materialåtervinning eller återbrukas. Nästan 1,5 ton grejer som kan komma till nytta igen hemma hos någon annan har lämnats in samt närmare 9 ton textilier, varav mycket säkerligen kan återbrukas.

- Att använda saker tills de går sönder är det absolut bästa vi kan göra ur miljösynpunkt, så därför kommer en ännu större Återbruksbil följa med den mobila ÅVCn från 2017, berättar Pelle Hammarlund som är Insamlingsansvarig på SÖRAB.
 

Positivt bemötande

Totalt har MÅVCn haft nästan 7000 besök från januari till november. Av kommentarer till lokalpress och personalens dagliga anteckningar att döma är de som besöker MÅVCn positivt inställda och väldigt tacksamma över att den finns. Såna här kommentarer kan personalen skriva i sni dagbok efter en kväll:

”En skön kväll med lätt snöfall. Våra kunder blev mycket glada när vi sa att vi fortsätter året ut, många kom flera gånger, dom har ju ingen bil”. (Upplands Väsby)

”En bra kväll med mycket kunder. Vi hade kompost-container som extra, det tyckte våra kunder var bra.” (Danderyd)

”Ett nytt ställe. Kul med otrolig rush, vi blev tvungna att ta en extra tömning på lågflaket. Kunderna kom flera gånger, ca 15- 20 gånger en del fler!” (Täby)

”Eftermiddagen började med regn, åska och enstaka blixtar. Det stod kunder snällt och väntade när vi kom fram! Vi beställde ett extra lågflak idag, och det visade sig komma till användning” (Vallentuna)

”Ytterligare en ny plats med bra läge, men trång, en parkerad bil mitt i allt även fast det var avspärrat, Kommunen kom och var med en stund. Mycket glada kunder som tyckte det var skönt att vi kom, då de inte har någon egen ÅVC i Solna, så det här var välbehövligt.” (Solna)

Förutom att öka materialåtervinningen och bidra till en minskad mängd farligt avfall i hushållsavfallet skapar också MÅVCn möten mellan människor. Helena Kjellsson som jobbar med avfall i Upplands Väsby brukar gå ut och hälsa på när den mobila ÅVCn kommer dit till torget.

- Sist jag träffade Kjelle som bemannar MÅVCn, så talade han om att det har börjat dyka upp stammisar på de flesta uppställningsplatserna. Jag hade förmånen att få träffa en av dem, berättar Helena. Det var en äldre kvinna som bestämt sig för att idag var dagen hon skulle göra sig av med de där bräderna och annan bråte som stått i hennes förråd i 30 år! Kjelle och hans crew hjälpte damen att sortera och vi småpratade lite en stund innan hon gav sig av.

- Jag satt kvar en stund och pratade med människor som kom förbi, fortsätter Helena, och i princip alla som hade tid att prata kände sig nöjda med både sin egen och kommunens insats.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår