SÖRAB bjöd invånarna på inspirerande föreläsningar om Maten och Klimatet

Under hösten har SÖRAB med ägarkommuner erbjudit invånarna att lära sig hur vi kan bidra till minskad klimatpåverkan genom att slänga mindre mat. Föreläsningsserien började med en introduktionsföreläsning på Stockholms universitet med Johan Kuylenstierna. Efter det följde en temakväll i varje kommun med olika klimatexperter, skolor som redovisade hur de arbetade med matsvinn samt kocken Peter Streiffert som inspirerade och gav goda råd.

Genom föreläsningsserien ville SÖRAB sprida kunskap och förståelse för sambandet mellan klimatpåverkan och matsvinn. Syftet var även att visa på individens möjligheter till påverkan och inspirera till förändring.

- Livsmedel och jordbruk står i centrum för vårt arbete med att minska människans klimatpåverkan. Det är också den fråga som kanske ligger oss närmast som individer, där vi faktiskt varje dag kan bidra till en bättre värld genom våra val, berättade Johan Kuylenstierna på introduktionsföreläsningen. Genom att minska på matsvinnet (sluta släng!) och fundera över vad och hur vi äter, så kan vi drastiskt minska på vår konsumtions negativa miljöpåverkan. Det handlar inte bara om klimatet, utan lika mycket om våra värdefulla vatten- och markresurser. Det går att förena den goda måltiden med en levande och bärkraftig miljö! Du kan börja idag!


En aktiv och vetgirig publik fick lyssna på någon av klimatexperterna Pia Hultgren, Louise Hård af Segerstad, Line Gordon, Martin Hedberg eller Kevin Noone vid de övriga föreläsningstillfällena.

- Ungefär 1/3 av matsvinnet i Europa sker i hemmet. Om vi alla tänker på att använda maten i stället för att slänga den, så kan vi göra skillnad, var Kevin Noones viktigaste medskick till åhörarna.
 

Skolor duktiga på att minska matsvinnet

Skolorna har ofta många bra idéer för hur man kan minska matsvinnet i lite större skala. Därför bjöds en skola i varje kommun in för att komma och berätta hur just de jobbade med denna fråga. Elever från Högsätra skola på Lidingö berättade om det kreativa köket där deras lärare lär dem se rester som en fantastisk resurs. 

- Läraren kallar det restmatlagning och vi lagar till en maträtt med det som finns i kyl och frys den dagen. Vi tar till vara allt både rester och nya råvaror och det blir alltid något gott, berättade eleverna vid föreläsningen i Lidingö Stadshus.

Håkan Lönnqvist, rektor på Bollstanäs skolan i Upplands Väsby, delade med sig av sitt recept för att minska skolans matsvinn:

  • Dialog i vardagen
  • Matrådsmöten
  • Lärarna pratar regelbundet och när det behövs om mat och rutiner i matsalen
  • Gästenkäter
  • Ordning och reda- ”tysta minuter”
  • De vuxna äter med barnen


Tips från kocken för minskat matsvinn

Peter Streijffert är författaren, kocken, odlaren och föreläsaren som älskar att upptäcka smaker och se hur de bäst passar ihop. Han är en miljökämpe som själv odlar det mesta av sin egen mat och gärna berättar engagerat om sina knep.

Under hans pass fick publiken inspiration att rensa ut frysen och utgå från det som finns hemma. Istället för att bara tänka varmrätt - ta vara på rester och gör flera smårätter.

Här följer Peters tips för hur du kan minska ditt matsvinn:

- ät mer grönsaker - mindre hel- & halvfabrikat 
- ta vara på resterna - märk upp matlådorna.
- tänk mellanrätter, förrätter, sidorätter - inte bara varmrätter
- odla grönsaker - om så bara en gräslök.
- Bli din egen matfabrik. Gör fond, majonäs och stycka din kyckling själv.
- Utgå ifrån vad du har hemma och kompletteringshandla!
- Peaka! Använd det som är bäst just nu! Har du mycket ost - gör nåt med ost!
- Töm frysen! Ät upp och börja om. Märk upp allt!

Föreläsningsserien var ett samarbete mellan SÖRAB, ägarkommunerna, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan och Stockholms universitet. Totalt kom ca 370 personer och lyssnade på föreläsningarna.  

Kevin Noone
Kocken Peter Streijffert tittar till godsakerna som publiken bjöds på efter föreläsningen

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår