Tips för en god återvinningsjul

Under julhelgen uppstår mycket avfall. Har du koll på vad som absolut inte får hamna i soppåsen eller vilka resurser dina sopor kan vara om de återvinns?

Trasig julgransbelysning och lampor från elljusstakar eller luciakronor är exempel på el-avfall, som inte ska hamna i soppåsen. Där passar inte lampor och lysrör heller. Och om tomten kom med en ny mobil ska den gamla lämnas till återvinning, den är guld värd.

Genom att återvinna el-avfall som mobiltelefoner och annat elektronikskrot bidrar man till en mer hållbar användning av ändliga resurser. Man slipper bryta nya metaller, vilka kan användas många gånger om, därmed undviker man stor miljöpåverkan.

Alla oanvända mobiltelefoner, som inte lämnats till återvinning, innehåller sammanlagt innehåller 160 kilo guld, 700 kilo silver och 56 ton koppar bland annat. Bara guldet är värt över 40 miljoner kronor.

El-avfall och farligt avfall som hamnar i fel tunna kan ställa till problem i miljön. Överlag är invånarna i SÖRAB-regionen duktiga på att inte slänga sådant i soppåsen. Årets plockanalys indikerar dock att det hamnar ca 300 ton el-avfall och farligt avfall i soptunnorna i SÖRAB-regionen varje år. 300 ton som innehåller bly, kvicksilver, kadmium och andra läskiga ämnen. Hjälp oss ta rätt på det här – varje gram betyder mycket för miljön! Lämna detta till kommunens insamling för farligt avfall eller på en återvinningscentral.

Annat avfall som uppstår i mängder under julen är ju matavfall när vi inte orkat äta upp allt från våra dignande julbord samt emballage och papper från julklappshögen. Eller har du kanske varit klimatsmart och handlat julklappar som inte ger upphov till så mycket avfall i år? Upplevelser och tjänster är ofta uppskattade klappar.

Om du ändå står där med en hög julklappspapper och kartonger på julaftonskvällen så ska detta läggas i samma behållare på en återvinningsstation. Julklappspapper sorteras alltså som pappersförpackning (tillsammans med kartong) och ska INTE läggas bland tidningspappret. Pappersförpackningar och tidningar återvinns vid skilda pappersbruk som är specialiserade för olika typer av papperskvalitéer. Ta bort snören från julklappspapperet och släng dem i soppåsen!

Platta till kartonger och andra pappersförpackningar så mycket som möjligt. Stoppa in små förpackningar i stora. På så sätt får mer plats i behållaren för pappersförpackningar och den kan ta emot alla extra förpackningar som det blir vid jul.

Plocka bort frigoliten som skyddar varan i kartongen, den sorteras som plastförpackning.

Värmeljus är mysigt, och metallen kan användas om och om igen om du lämnar in den för återvinning. Det är också viktigt att du separerar vekeshållaren från värmeljuskoppen så att både aluminiumet och järnet kan återvinnas. Men lägg båda delarna i containern för Metall på en av SÖRABs återvinningscentraler.

När julen dansats ut lämnar du din gran på en återvinningscentral så får den sprida ljus och värme en sista gång när den blir bränsle i ett kraftvärmeverk. Det är viktigt att du tar bort allt pynt först. Vissa kommuner ordnar insamling av julgranar i januari. Titta på din kommuns webbsida om det erbjuds någon sådan där du bor. Har du en plastgran som börjat se vissen ut tar vi emot den i Metallcontainern på våra återvinningscentraler.

Öppettider på ÅVCerna under helgerna hittar du här »

Vår sorteringsguide Sören ger dig mer sorteringstips. Där kan du också söka hur du sorterar olika saker du vill bli av med.
Till Sören »

GOD JUL önskar vi på SÖRAB!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår