Fyra SÖRAB-kommuner sparar skattepengar med Reko

Många saker som slängs idag är fullt funktionsdugliga. Ett av huvudmålen i SÖRAB-kommunernas gemensamma avfallsplan är att öka återanvändningen. Ju mer vi återanvänder desto mer spar vi på naturens resurser. Kommunala verksamheter bör vara en förebild vad gäller cirkulärt tänkande. Nu har fyra av SÖRABs ägarkommuner kommit igång med den molnbaserade förmedlingstjänst för funktionellt överskott som vi kallar för Reko.

I Avfallsplanen finns det flera delmål fram till 2016. Bland annat dessa:

  • 2016 ska det finnas etablerad återbruksverksamhet för de kommunala verksamheterna.
  • 2016 ska det finnas lättillgänglig information om återbruksmöjligheter och återbruksvinster, såväl ekonomiska som miljömässiga.

Under 2014 skrev SÖRAB därför avtal med företaget off2off som tagit fram en molnbaserad tjänst som kan sägas fungera som ett internt ”Blocket” inom en kommun. Via systemet åskådliggörs en kommuns funktionella överskott. Det innebär att ett skrivbord som blivit över på en avdelning lätt kan komma till användning på ett annat ställe i kommunen där det finns behov. Systemet genererar månatliga rapporter över både ekonomiska och miljömässiga vinster när saker återbrukas istället för att slängas och ingen nyanskaffning behövs. Den potentiella vinsten för kommunerna i SÖRAB-regionen beräknas kunna uppgå till: 16,8 miljoner kronor kr och 437 ton CO2 på ett år.

Upplands Väsby var först ut med att driftsätta tjänsten och har sedan hösten 2015 hittills sparat 34.460 kr och 903 kg CO2 på att återanvända saker och möbler inom kommunen istället för att köpa in nya.

Sundbyberg, Danderyd och Täby är nu i uppstartsfasen av implementeringen av tjänsten.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår