513 varv runt jorden på kommuninvånarnas matavfall

Under 2015 anslöt sig de sista kommunerna inom SÖRAB till insamling av matavfall. Gemensamt har kommunerna samlat in 11 421 ton matavfall. Det motsvarar 513 varv runt jorden med en biogasbil!

Insamling av matavfall har skett i varierad utsträckning inom SÖRAB-kommunerna sedan nittiotalet. Då gick matavfallet främst till kompost, men sedan ungefär tio år tillbaka behandlas matavfallet till biogas och biogödsel. 2006 infördes matavfallsinsamling för verksamheter i samtliga kommuner genom ett gemensamt SÖRAB-avtal. Och 2015 var året när slutligen alla kommuner anslöt sig till matavfallsinsamling för hushåll.

Genom åren har invånare visat stort engagemang att vilja sortera. Det ses alltmer som en självklarhet, och visst är det så med tanke på att matavfall är en viktig resurs som kan göra stor miljönytta.

SÖRAB-kommunerna gemensamt insamlade mängd matavfall motsvarar alltså biogas som räcker till att driva en biogasbil 513 varv runt jorden. Dessutom har den näringsrika rest som återstår från matavfallet använts som biogödsel för odling. Fosforn i biogödslet från 2015 räcker för att odla havre till havregrynsgröt för 63 miljoner människor(!).

I SÖRAB-kommunernas gemensamma avfallsplan finns målsättningen att år 2016 ska 30 kg matavfall per invånare och år ska samlas in. Där är vi inte riktigt än i alla kommuner. Ett par kommuner samlar in mer och några är nära målet. För den genomsnittlige SÖRAB-invånaren återstår 7 kg innan målet är uppnått.


Insamlade mängder matavfall per kommun från 2012-2015. Mängderna är från hushåll och verksamheter och redovisas i kg per invånare. Klicka på bilden för större format.


Totala insamlade mängder matavfall i ton från hushåll och verksamheter inom SÖRAB från 2012-2015. Klicka på bilden för större format.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår