Skolor i Täby och Upplands Väsby tog hem Matsalskampen 2015

När alla viktprotokoll granskats och sammanställts stod Löttingelundsskolan i Täby och Breddenskolan i Upplands Väsby som vinnare av varsin deltävling i Matsalskampen 2015. Dessa skolor fick 20.000 kr var i prispengar. Pengar som ska nyttjas till något kul för alla elever på de vinnande skolorna.

- Det känns väldigt roligt och angeläget att vi tog hem priset i ena deltävlingen. Matsalskampen har satt igång tankar och ett stort engagemang hos eleverna och i och med det följer vi vårt uppdrag att ha ett miljöperspektiv i alla skolans ämnen, säger Ebba Wannegård, rektor på Breddenskolan.

Syftet med SÖRABs tävling Matsalskampen är att öka kunskapen och engagemanget kring miljöfrågor, avfallsminimering och framförallt att matsvinnet måste minska. 57 skolor från de nio ägarkommunerna deltog, drygt 20.000 elever.

- Det är andra gången vi arrangerar den här tävlingen, berättar Beatrice Tjärnhell projektledare på SÖRAB. 2013 deltog 43 skolor. Det är fantastiskt kul att ännu fler ville vara med i den här omgången i kampen mot matsvinnet. Man märker att det finns ett härligt miljöengagemang bland elever och personal på skolorna!

Fina resultat

Löttingelundsskolan kastade 2,58 gram mat per elev och dag och Breddenskolan minskade sitt matsvinn med hela 82,41% från sitt ingångsvärde.

I deltävling A (minst matsvinn/elev) kom Drakskeppsskolan i Täby på andra plats och Ösbyskolan i Danderyd kom på tredje plats. I deltävling B (störst procentuella minskning av matsvinnet jämfört med ett ingångsvärde) kammade Skälbyskolan hem andraplatsen och Nybergskolan kom trea. Båda ligger i Järfälla. Tvåorna vann 15.000 kr var och treorna fick 10.000 kr som ska gå till något kul på respektive skola.

Hela resultatlistan finns på oneplanet.se »

Matsvinnet måste minska

Fortfarande slänger vi i Sverige ca 100 kilo mat per person och år. Att producera mat som inte äts upp är en onödig belastning på både miljön och plånboken. SÖRAB-kommunerna har satt upp ett gemensamt mål: Att minska matsvinnet med 10 kilo per invånare till 2016.

- Vi är på god väg, men vi är inte där än, säger Beatrice Tjärnhell på SÖRAB. Det bästa avfallet är det som inte uppstår över huvud taget! Vi måste minska avfallsmängderna, där finns en enorm miljövinst att hämta. Många skolor har varit jätteduktiga och lyckats minska sitt matsvinn mycket under den här tävlingen. Förhoppningsvis fortsätter nu maten att hamna där den gör bäst nytta, det vill säga i magen och inte i soptunnan.

Prisutdelning Breddenskolan, Upplands Väsby
Prisutdelning Löttingelundsskolan, Täby

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår